Dějiny nemají definitivní podobu. Vždy lze nacházet nové vrstvy, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Fokus Václava Moravce – Potíže s historií (zdroj: ČT24)

Říká se, že kdo vlastní minulost, ten vlastní i budoucnost. S dějinami jde zacházet všelijak a leckteré historické události trpí pokřiveným výkladem. O tom ve Fokusu Václava Moravce debatovali historik Oldřich Tůma, politoložka Adéla Gjuričová, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, publicista Pavel Kosatík, režisér Jiří Strach nebo učitel Pavel Martinovský.

Problémy s dějinami mají všichni. „To můžeme říci o všech národech,“ říká Gjuričová. Upozorňuje, že vůbec koncept národa a jeho národních dějin je relativně moderní a nový. Připomíná, že národy se neobejdou bez falšování vlastní historie. Kdyby všechny součásti národů znaly všechny detaily svých dějin, národ by pohromadě nedržel.

Jednou z postav, které Češi zatím nedokázali vnímat historicky pravdivě a sejmout je z mytického piedestalu, je podle režiséra Stracha Jan Hus. Podle něj se do dramatického zpracování dostávají především tragická a vypjatá období, která přinášejí mezní situace. „To je samozřejmě pro filmaře to dramatické maso, které si tak rádi medium-well opékáme,“ usmívá se Strach.

Největšími riziky při interpretaci dějin jsou podle spisovatele Kosatíka ambice a zájmy jejich vykladačů. „Přál bych si, aby dějiny psali ti, kteří to umějí,“ říká.

Historik Tůma však upozorňuje, že žádná správná a konečná interpretace historie není možná. I když lze odlišit poctivou historickou práci od nepoctivé, nikdy nelze popsat úplně všechno z minulosti. „Vždy tam bude něco, co bude chybět a co budeme znovu nalézat,“ myslí si s tím, že různost pohledů na dějiny není třeba překonávat jako problém.

Celou diskusi najdete ve videu