Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali, říká Hamáček o schůzkách hradního kancléře

Jan Hamáček: Soudci jsou zaplaceni za to, aby tlaku odolali (zdroj: ČT24)

Soudci mají velmi slušný plat na to, aby byli schopni odolávat případnému ovlivňování. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to prohlásil v pořadu Interview ČT24 v souvislosti s debatou nad údajnými pokusy hradního kancléře Vratislava Mynáře působit na rozhodování v některých konkrétních kauzách.

„V první reakci jsem říkal, že to je otázka na pana ministra spravedlnosti, aby on zhodnotil, zda dochází k nějakému ovlivňování soudního systému. A pan ministr jasně řekl, že žádné takové informace nemá. Tudíž jako ministr vnitra jsem se stanoviskem ministra spravedlnosti spokojen,“ uvedl v Interview ČT24 Hamáček.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) minulý týden řekl, že tlakům na soudce zabránit nelze. Podle něj musí sami dokázat všechny tlaky striktně odmítnout a odolat jim. Připomněl, že soudci jsou nezávislí, neodvolatelní, proti své vůli nepřeložitelní a že mají vysoký stálý plat. 

Podobně kauzu komentuje i Jan Hamáček. „Neviděl bych to jako nějakou zásadní věc. Prostě pan kancléř dostal pověření od pana prezidenta sejít se s nějakým soudcem a říct mu, jak to pan prezident vidí. Každý soudce má velmi slušný plat a očekávám, že je zaplacen za to, že bude ochoten a schopen odolávat takovýmto tlakům,“ říká předseda ČSSD.

„My všichni, ať to jsou soudci, poslanci, státní zástupci, se pohybujeme ve veřejném prostředí a musíme být zvyklí na to, že na nás někdo bude vyvíjet nátlak,“ doplnil Hamáček.

„Zastávám názor, že jsem připraven si pana prezidenta vyslechnout, nicméně potom se rozhodnu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a očekávám, že to samé učiní soudci, protože stejně jako my, poslanci a ministři, skládali nějakou přísahu,“ uvedl ministr vnitra.

Zaráží mne, že pan Baxa s tím nepřišel hned, říká Hamáček

Hamáček současně vyjádřil pochybnosti nad postupem bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. Ten minulý týden v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách.

„Trošku mne zaráží, že pan Baxa s tím nepřišel bezprostředně poté, co k nějakému ovlivňování mělo dojít. Očekával bych, že pokud odešel z jednání s panem kancléřem a měl pocit, že na něj někdo tlačí, tak logicky by měl vystoupit a říct, že se cítil nekomfortně,“ říká Hamáček.

Debata ve sněmovně neprošla

Opoziční TOP 09 v úterý neprosadila návrh, aby se údajným ovlivňováním soudců na své schůzi zabývala Poslanecká sněmovna. Většina poslanců požadavek nepodpořila. Situací se bude ve středu večer zabývat pouze sněmovní podvýbor pro justici.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že podle informací médií je nepochybné, že se prezidentská kancelář rozhodnutí soudců snažila ovlivnit. „Jsem přesvědčen, že takové jednání je skandální,“ uvedl Kalousek. Jde podle něho o bourání pilířů demokratického státu.

O tom, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal týdeník Respekt. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa pak ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má NSS v některých kauzách rozhodnout.

Respekt potom v pátek na webu uvedl, že mu současný předseda NSS Michal Mazanec také potvrdil schůzku s Mynářem a s poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Jan Hamáček v Interview ČT24 komentoval také jednání o brexitu, novou smlouvu mezi Francií a Německem, kauzu společnosti Huawei, která v několika zemích čelí obvinění ze špionáže, nebo situaci ČSSD a její vládní angažmá. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.