Podle Faltýnka jsou ceny pozemků u restitucí církví nadhodnocené, Piráti chtějí analýzu

OVM: Ceny pozemků u restitucí církví jsou podle Faltýnka nadhodnocené (zdroj: ČT24)

Cena za zemědělské a lesní pozemky, za které při restitucích dostávají církve kompenzace, byla podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka několikanásobně nadhodnocená. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Piráti ale chtějí zastavit hlasování o zdanění církevních restitucí, dokud to, zda byly odhady předražené, neprokáže analýza.

Faltýnek v nedělních OVM řekl, že kompenzace za zemědělskou půdu, která podle něj reálně stála zhruba 11 korun, byly ohodnoceny na 44,6 koruny za metr čtverečný, u lesních pozemků pak na necelých 28 korun, ačkoli ve skutečnosti stály korun šestnáct.

„My jako hnutí ANO jednoznačně říkáme, že to, co bylo ukradeno, musí být vráceno. A to se stalo, akorát ty ceny byly jiné než ty reálné,“ prohlásil Faltýnek. Dodal, že by byl pro schválení zdanění hned, nemuselo by se tak čekat rok, než se k problematice vyjádří Ústavní soud, jak navrhuje poslanec Marek Benda (ODS).

Ministerstvo kultury v minulosti argumentovalo tím, že k vyšší průměrné ceně zemědělské půdy se dospělo proto, že od roku 1948 se část církevních polí přeměnila na stavební parcely, které mají podstatně vyšší cenu.

Komunisté nyní navrhují 19 procentní zdanění církevních restitucí, ročně by tak šlo o 380 milionů korun, v součtu za třicet let pak asi o 11 miliard zpět do státního rozpočtu.

S návrhem na zdanění restitucí v nedělní diskusi nesouhlasil předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek, který připomněl, že šlo o narovnání stavu mezi státem a církvemi a že součástí smlouvy bylo i to, že stát po skončení restitucí nebude platit provoz církví. Podle něj je návrh na zdanění útokem i na židovskou obec, nejenom na katolickou církev.

„Vnímáme to i jako útok proti židovské obci, protože těm nejprve vzali majetek nacisti, pak komunisti a v současné době se bude ten jejich majetek danit. Proto říkám, že spor o církevní restituce skončí u ústavního soudu,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Piráti v tomto týdnu vyzvali vládu, aby předložila analýzu týkající se vyplácení finančních náhrad za restituce církevního majetku. Do předložení analýzy by sněmovna měla zastavit projednávání návrhu zákona, který by tyto finanční náhrady zdanil, uvedl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Pro vypracování analýzy, jak navrhují Piráti, je také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Ten, ještě coby poslanec ODS, byl u toho, když se církevní restituce schvalovaly. „V té době jsem žádnou analýzu neviděl, několikrát jsem se po ní ptal, z čeho vycházelo ministerstvo financí, proč zrovna taková suma, která budila takové emoce. Když v roce 2013 doznívala krize, byly šílené deficity státního rozpočtu, na nic nebylo a najednou taková částka, kterou nikdo nezdůvodnil,“ řekl v OVM Fiala.

„Za sebe jsem rád, že co bylo ukradeno, bylo vráceno, ale také bych rád věděl, proč a jak se k té sumě došlo. Pokud bude ta analýza, podpořili bychom ji, aby se došlo k tomu, zda je pravda, jak říká kolega Faltýnek, že to bylo třikrát předraženo, a pokud ano, tak bychom samozřejmě pro zdanění rádi hlasovali, protože pokud to bylo předražené, něco bylo špatně,“ dodal Fiala.

Druhé čtení návrhu zákona je na programu zářijové schůze sněmovny, zdanění náhrad podporují vládní ANO a ČSSD, stejně jako opoziční KSČM a SPD. Proti jsou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Analýza by měla podle Pirátů vycházet z aktuálních údajů Českého statistického úřadu a měla by transparentně doložit vyčíslení paušální finanční náhrady. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve řekla, že vypracování analýzy možné je, termín, kdy by ji mohla vláda dodat, ale neuvedla. Ministryně také podpořila zdanění náhrad, které jsou podle ní přemrštěné. Zdanění by podle ní mohlo být účinné od počátku příštího roku, pokud zákon včas schválí parlament.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek návrh na zdanění náhrad označil za nepřijatelnou hanebnost. Pokud by ve sněmovně vznikl podnět k Ústavnímu soudu kvůli zákonu, TOP 09 by se k němu připojila.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS). Počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona od roku 2013.

Fiala: Smlouva byla velmi dobře připravená, nejde z ní couvnout

Podle Bartoška z KDU-ČSL je chyba, že se problém vztahu státu a církví zjednodušuje pouze na církevní restituce. „Součástí dohody je, že poté, co se vrátí to, co bylo ukradeno, se osamostatní církve od státu, nebudou financované státem a budou samostatně hospodařit,“ připomněl Bartošek. A toho také znepokojuje to, že v případě přijetí návrhu KSČM bude stát jednostranně upravovat předchozí dohody.

„Ke změně smlouvy je potřeba souhlasu obou stran. V takovém případě by si nebyl moci být nikdo jist, zda jestliže se něco schválí, to platí i do budoucna. To je to, co podkopává právní důvěru státu, jestliže si něco usmyslíme a změníme to pro to, že nám to aktuálně vyhovuje. To je velké riziko, že to poškodí Českou republiku i do budoucna,“ řekl v Otázkách Václava předseda poslaneckého klubu lidovců.

Církevní restituce - zdanění náhrad
Zdroj: ČT24

„Vím, že ta smlouva byla podepsaná velmi kvapně, velmi rychle a podle pozdějších nálezů právníků byla velmi dobře napsána tak, aby šla špatně zpochybnit, nejde v ní měnit téměř vůbec nic, to znamená jediná možnost, jak snížit tu částku, která bude vyplacena, je možnost ji zdanit, což odstartovalo celou tu debatu o zdanění církevních restitucí,“ uvedl v OVM Fiala.

Kardinál Dominik Duka považuje návrh na zdanění náhrad za skandální. Církve by se podle nejvyššího představitele katolické církve v zemi bránily soudně.