Rittigův dvorní právník z MSB Legal je obviněn z krácení daně

Podle zjištění České televize policie obvinila z krácení daní advokáta Davida Michala, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Dalším obviněným je podnikatel Ferdinand Überall. Obvinění podle informací ČT souvisí s transakcí s pozemkem v pražských Hodkovičkách.

Obvinění obou mužů předcházel policejní zásah z minulého týdne v pražské advokátní kanceláři MSB Legal.

Detektivové je stíhají kvůli údajnému krácení daní, „(…) jehož se měli dopustit tím, že nepodali za daňový subjekt, kyperskou společnost, daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob a tuto daň neuhradili, ačkoliv došlo ke zdanitelnému plnění,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Podle něj tím zkrátili daň z příjmu ve výši nejméně 38 milionů korun. David Michal na telefonický kontakt nereagoval a vyjádřit se odmítla i další z advokátů kanceláře Karolína Babáková. Überall redaktorům ČT vzkázal, že se ozve, zatím se však nevyjádřil.

Kauza se týká pozemkové transakce

Obvinění podle informací ČT souvisí s transakcí s pozemkem v pražských Hodkovičkách na jihu metropole. Detektivové vychází i z rozhovorů zachycených na prostorových odposleších z advokátní kanceláře MSB Legal.

David Michal figuruje v několika kauzách společně s lobbistou Ivo Rittigem. Jde například o případ údajného tunelování společnosti Oleo Chemical, který řeší soudy. Ale také o kauzu, v níž policie viní Michala, že na někdejší šéfce kabinetu premiéra Janě Nagyové (dnes Nečasové) vyzvěděl informace z utajené zprávy Bezpečnostní informační služby. Ty pak podle vyšetřovatelů sdělil Rittigovi. Michal však svou vinu ve všech případech popírá.