Zemřel Vojtěch Lindaur, přední český hudební novinář

Události ČT: Zemřel Vojtěch Lindaur, přední český hudební novinář (zdroj: ČT24)

Ve věku 60 let  zemřel v pondělí v Praze po delší nemoci hudební novinář, dramaturg a překladatel Vojtěch Lindaur, bývalý šéfredaktor časopisů Rock & Pop a Rock & All.  Úmrtí potvrdili jeho spolupracovníci z řad hudebních publicistů.

Jeden z nejvýznamnějších novinářů v oblasti rockové hudby spoluzaložil a vedl časopis Rock & Pop. Produkoval i první oficiální nahrávky kapel, jako byli Precedens nebo Psí vojáci.

Lindaur absolvoval rozhlasovou žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. V 80. letech byl šéfem Kulturního domu Opatov na Praze 4 a pracoval současně jako dramaturg.

V osmdesátých letech uspořádal v Praze utajený koncert zpěvačky Nico, to ho stálo zaměstnání. Kromě hudební publicistiky se věnoval i překládání a pedagogice.

V dalších letech do sametové revoluce psal články pro několik periodik včetně Melodie a Hudební vědy, byl zaměstnán v časopisu Gramorevue a pod pseudonymem přispíval také do samizdatů Revolver Revue a Druhá strana.

Produkoval několik alb kapel Precedens, Dybbuk a Psí vojáci. Podílel se v roli scenáristy a recenzenta na dokumentárním cyklu České televize Bigbít a spolupracoval na tvorbě Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby a sborníku Excentrici v přízemí.

Plzeňský rodák moderoval vlastní pořady na Radiu Beat. V roce 1992 byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Je autorem několika knih, například Šance sněhových koulí v pekle, Dávám, tak ber nebo Neznámé slasti: Příběhy rockových revolucí 1972–2012. V letech 2003 až 2017 byl učitelem hudební publicistiky na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze.