Odhlasuješ – zaplatíš? Proti chybám politiků se obce raději pojišťují

UDÁLOSTI: Stále více obcí si pořizuje pojištění odpovědnosti (zdroj: ČT24)

Chyby politiků mohou přijít draho – občas to platí doslova. Především v komunální politice mohou chybná rozhodnutí způsobit obcím velké finanční potíže. Radnice proto stále častěji sahají po pojištění odpovědnosti. To je sice nechrání proti tomu, co učiní politici úmyslně, ale týká se úředních chyb, které mohou přijít i na miliony.

Pojištění odpovědnosti chrání obce například tehdy, když nedopatřením vznikne smlouva, kde chybí důležité ustanovení, a v důsledku vznikají radnici velké náklady. Příkladem mohou být jihomoravské Přibice, kde se při prodeji obecního pozemku „ztratila“ z kupní smlouvy podmínka, že má kupující uhradit příspěvek na geodetické práce. Šlo tehdy o osm tisíc korun, které uhradila pojišťovna, s níž mají Přibice sjednané pojištění odpovědnosti.

Pojištění nekryje pouze obce, ale také politiky, kteří v některých případech musí hradit způsobené škody ze svého. To zdůraznil nový občanský zákoník, který odpovědnost komunálních politiků zvýšil. „Soudy, státní zastupitelství se zaměřily na to, že často stíhají celá zastupitelstva,“ poukázal politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Starostové přitom upozorňují, že jsou doslova zavaleni papíry. Denně jich podepisují i stovky.

Jsou ale i případy, kdy politici pojištění odmítnou. Patří mezi ně i brněnské zastupitelstvo, zatímco městská rada pojištěná je. Zastupitelé o pojištění hlasovali letos na jaře. Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka s pojištěním nesouhlasili jednomyslně, takže smlouva uzavřena nebyla. „Souhlas všech zastupitelů byla hlavní podmínka uzavření smlouvy,“ uvedl.

Pojištění má ale svá omezení. Plnění není neomezené a netýká se situací, kdy nejde o nedopatření – jako v případě Přibic – nýbrž o úmyslné rozhodnutí.

Vydáno pod