ČRo: Policisté sbírali kompro na Chovance a Tuhého, předávali je novináři Přibilovi

Kompromitující materiály na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního prezidenta Tomáše Tuhého několik měsíců shromažďovala skupina bývalých i současných policistů, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Tyto materiály pak údajně předávali dnes už bývalému novináři MF Dnes Marku Přibilovi.

Rozhlas to zjistil při pátrání po tom, kdo stojí za anonymní skupinou vystupující pod jménem Julius Šuman, která zveřejňuje nahrávky se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, a zároveň kdo pro exnovináře Marka Přibila shromažďoval materiály, které pak Babišovi nosil.

Ministra Chovance před třemi lety oslovili jeho spolustraníci. Přivedli mu policejního důstojníka Bronislava Šabršulu a chtěli, aby se stal krajským ředitelem. Kompromitující materiál pak měl spočívat v údajné nahrávce ze schůzky, která má dokazovat, že ministr Chovanec dosazuje na významná místa policisty podle politického klíče.

Chovanec reagoval tím, že jestli někdo debatu nahrál, tak ať ji klidně pustí. „Dodneška nebyla puštěna. To znamená, že buď neexistuje a pan Přibil lhal, nebo existuje a z nějakých neznámých důvodů ji nepustil. Takže pokud ji má, ať ji pustí a ať veřejnost slyší, co tam je. Nic závadného se tam nedělo. Pouze a jenom dovedli policistu, který se mimo služební postup, naprosto nestandardně, pokoušel pro sebe domoct nějakých výhod. A já jsem to odmítl,“ popsal Radiožurnálu.

„Nahrávku jsem nakonec nezískal. Až dodatečně, po nějaké době jsem se dozvěděl, že za tím, abych tam jel, mohl stát jakýsi pan Šabršula, který se s panem (bývalým policejním důstojníkem) Večeřou zná. A až dodatečně jsem se dozvěděl, jak se pan Šabršula někde měl chlubit, jak vystresoval pana Chovance, neboť si chtěl zřejmě udržet svoji pozici,“ přiznal bývalý novinář MF Dnes Marek Přibil.