D8 se v sobotu otevře s omezením. Kvůli nestabilnímu svahu

Dálnice D8 se v sobotu otevře s omezením. Kolem prackovické estakády bude provoz sveden do jednoho pruhu. Důvodem jsou výsledky měření na nestabilním svahu. Dvanáctikilometrový úsek dálnice získal ve čtvrtek povolení k předčasnému užívání stavby, první auta na něj mají vjet v sobotu vpodvečer.

Omezení se bude týkat zhruba dvoukilometrového úseku. „Sobotní otevření D8 platí. Generální ředitel ŘSD se rozhodl pro mírné omezení dopravy nad Prackovicemi na estakádě na základě doporučení rady monitoringu,“ oznámil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Ředitel ŘSD Kroupa: Masiv pod D8 u Prackovic reaguje na zrychlené stavební práce (zdroj: ČT24)

Masiv reagoval na zrychlené práce

My víme přesně, co se v místě děje. Hazard by ale byl, pokud bychom tam řidiče pustili. Víme, že stavba je schopna provozu už dnes, ale nemám stoprocentní jistotu, mám jistotu na 95 procent. Nechci tam řidiče pustit, dokud mám jen stín pochybnosti, že by se tam něco mohlo stát.
Jan Kroupa
generální ředitel ŘSD

Rada pro geometrický monitoring vyhodnotila výsledky pozorování za posledních 24 hodin a seznala, že nejsou příznivé, řekl České televizi generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

„Masiv začal reagovat na zrychlené stavební práce, které tam vytvářel zhotovitel u stavebního objektu A210. Ten stav není nijak kritický, protože stavební objekt sám o sobě nevykazuje geodetické změny. Nicméně ukazuje se, že v hloubkách 18 až 20 metrů pod dálnicí se začínají objevovat místa, kde máme napjatou hladinu podzemní vody a kde částečně dochází k posunům,“ uvedl Kroupa.

Přestože se podle něj u Prackovic nic zásadního neděje, po debatě s experty se ŘSD rozhodlo vyloučit místo z provozu a sledovat, co se s mostem a náspem pod ním bude dít. „Nedokážu odhadnout, jak dlouho reakce masivu potrvá. Na druhou stranu chceme mít absolutní jistotu, že se tam nemůže nic stát,“ řekl Kroupa.

D8 - dlouhodobě problematická stavba

Stavbu provází od začátku řada problémů. Stavaři se nejprve museli potýkat se sesuvem, který v roce 2013 poničil část už postavené dálnice. Před několika týdny museli na prackovické estakádě kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun metrů krychlových náspu. Na stabilizaci pracovali téměř nonstop.

Dálnice D8
Zdroj: ČT24

Mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková ještě v pátek tvrdila, že nový úsek dálnice je technicky k sobotnímu zprovoznění naprosto připraven. Dálnice D8 se slavnostně otevře v sobotu za účasti českých a německých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana. ŘSD očekává tisíce lidí. 

Geolog z Akademie věd ČR Vladimír Cajz, bývalý pracovník Českého geologického ústavu (nynější Česká geologická služba), už dříve řekl, že nebezpečí na stavbě D8 přes České středohoří nejsou vyřešena. Plánované otevření dálnice 17. prosince proto nedoporučil.