Kůrovec napáchal rekordní škody, ničí i stromy v obcích a na zahradách

Události v regionech: Kůrovec škodil letos rekordně, dobře zvládá i mrazy (zdroj: ČT24)

Kůrovec letos v tuzemsku napáchal největší škody v historii. Jen ve státních lesích už revírníci vytěžili více než 2 miliony 300 tisíc kubíků dřeva. Nejvíce zasažená je jižní Morava. Lesy ČR počítají ztráty na 700 až 900 milionů korun. Za problém může sucho.

Teď v zimě jsou stromy napadené kůrovcem vidět už zdálky. Díky datlům, kteří odklovali kůru a pro něž je čtyřmilimetrový hmyz pod ní vítanou potravou.

Pokud se ale napadené stromy neodtěží, příští rok by kůrovec v takovém lese napadl stovky dalších stromů.

„Do konce listopadu máme zpracováno dva miliony tři sta tisíc kubíků kůrovcového dříví, což je nejvíce v historii,“ říká vedoucí odboru lesního hospodářství Lesů České republiky Ladislav Půlpán.

Ztráty kvůli kůrovci letos Lesy ČR spočítaly na 700 až 900 milionů korun. Nejvíce zasažena je jižní Morava.

Mírnou zimu kůrovec vydrží

O tom, jak se bude kůrovci dařit příští rok, rozhodne charakter letošní zimy. Mrazy až do třiceti stupňů snáší totiž kůrovec dobře.

„Nejvíce jim vadí vlhká zima se střídáním teplot nad nulou a pod nulou, kdy nemůže ve spánku vydržet celou dobu,“ vysvětluje Půlpán.

  • Lapák je skácený, zdravý, odvětvený smrk nebo jeho část o výčetní tloušťce minimálně 20 cm. Lapáky se zakrývají po celé délce větvemi, aby se zpomalilo vysychání kůry a prodloužila tak jeho atraktivita. Lapáky I. série slouží k zachycení brouků z jarního rojení. Lapáky II. série, určené k zachycení brouků další generace, se připravují přibližně jeden až dva týdny před předpokládaným začátkem letního rojení.
  • Zdroj: kurovcoveinfo.cz

Jen čekat, než datli ukážou na další nakažený strom, nestačí. Po vykácení napadených stromů musí lesníci nastražit lapače. Nejlépe fungují zdravé pokácené stromy.

Aby byl boj s kůrovcem skutečně účinný, musí se zapojit i všech přibližně dvě stě tisíc majitelů soukromých lesních pozemků včetně obcí. Správci státních lesů je proto vyzývají k pečlivé kontrole svých stromů.

Volary přišly kvůli kůrovci o vánoční strom

Kůrovec totiž nedělá problémy jen v lese, ale i na soukromých pozemcích nebo v obcích. V čele volarského náměstí stály dva stromy vhodné k vánočnímu nazdobení. Postupně ale uschly a zbylý strom letos musela radnice nechat pokácet.

Stromu vadila rušná doprava na náměstí – a nejspíš i kůrovec. „Vedle cesty ještě stály další dva smrky, které taky zašly a musely se odstranit,“ potvrdil ředitel Technických služeb Volary Stanislav Haladej.

Radnice ve Volarech letos začala zdobit náhradní strom. Na provizorní symbol Vánoc si ale místní nezvykli. Podle nich stojí strom nevhodně, není v centru náměstí a je na něj hůře vidět.