Exekuční soud je podjatý, tvrdí ČSSD. Podala proto námitku

Sociální demokracie podala námitku podjatosti na Obvodní soud pro Prahu 1, který má rozhodnout o exekuci strany navržené bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem. Důvodem jsou prý vyjádření mluvčí soudu pro média, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. O námitce rozhodne vyšší soud. Altnerovi má ČSSD podle pravomocného rozsudku zaplatit 338 milionů korun za služby v případu Lidového domu.

Mluvčí soudu Alena Novotná nařčení odmítá. „Velmi pečlivě se snažím informovat zcela neutrálně a tak, jak se má soud chovat. S respektem k právům obou účastníků,“ řekla Radiožurnálu. Právníci ČSSD se k důvodům podání námitky nechtěli konkrétněji vyjadřovat.

  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: přes tři sta milionů korun.
  • Sociální demokracie ale oznámila, že do čtvrteční půlnoci 337 milionů korun nezaplatí, jak rozhodl soud. Strana nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun.

Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů. Strana se proti rozhodnutí brání dovoláním k Nejvyššímu soudu.

ČSSD platí věřitelům, Altnerovi ne

ČSSD zatím Altnerovi nechce peníze na jeho švýcarský účet poslat kvůli obavám, že by je v případě úspěchu v řízení o dovolání již nedostala zpět. Uspokojuje proto Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásí. Poslala jim už téměř devět milionů korun.

O pohledávku projevila zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, která dnes Altnerovi nabídla 55 milionů korun. Altnerův syn Patrik ale takový postup považuje za podivný, Krúpa se podle něj chce zviditelnit.