V úseku D1 Měřín-Velké Meziříčí se připravuje další fáze oprav

Na dálnici D1 začaly přípravy na pokračování oprav v úseku Měřín-Velké Meziříčí. Dělníci tam naváželi dopravní značení, které budou rozmisťovat v dalších dnech. Provoz byl dopoledne mírně omezen v pravém jízdním pruhu směrem na Brno, kolem poledne už byl ale průjezd zcela volný. Přípravné práce mají pokračovat i v neděli.

Od 1. února by stavbaři měli pracovat na provizorním rozšíření levého jízdního pásu dálnice směrem na Prahu. Později bude do směru na Prahu převedena veškerá doprava a pravý jízdní pás na Brno bude uzavřen kvůli výměně cementobetonového krytu.

Jde o první modernizovaný úsek D1, v němž ŘSD zahajuje stavební práce v zimě. Rekonstrukce by tak měla být dokončena příští rok, zatímco podle původního harmonogramu měla trvat 2,5 stavební sezony.

Při běžném množství sněhových srážek chce ředitelství udržet všechny čtyři jízdní pruhy D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím sjízdné pomocí pluhování a solení. Pokud by se v případě extrémního sněžení vytvářely u provizorních svodidel nebezpečné sněhové bariéry, byl by tento úsek dálnice dočasně uzavřen, aby překážející sníh mohla odstranit fréza. Uzavírka by v takovém případě neměla být delší než čtyři hodiny.

Opravy D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím budou stát miliardu Kč. Provádí je sdružení firem Eurovia CS a Strabag.