Vyhozený šéf věznic Dohnal je rozhodnutím soudu zpět ve funkci

Bývalý ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal vyhrál soudní spor o své odvolání. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvedl, že v takovém případě je Dohnal jediným ředitelem Vězeňské služby a funkce později jmenovaného šéfa Pavla Ondráška zaniká. „Nejvyšší soud již dříve konstatoval, že takovýmto rozhodnutím zaniká funkce toho později jmenovaného ředitele,“ uvedl ministr.

Dohnal je připraven do funkce okamžitě nastoupit. „Já se určitě chci zpátky ujmout své právoplatné pozice generálního ředitele, ale o dalším mém působení budeme s panem ministrem diskutovat,“ řekl Dohnal. „Troufnu si říci, že naše vztahy s panem ministrem jsou vysoce profesionální a korektní,“ dodal Dohnal. S Dohnalem a zřejmě i Ondráškem se chce ministr sejít v pondělí.

Jedinou cestou k odvolání Dohnala, jakou nyní ministr vidí, je zahájení kárného řízení. Kdyby skončilo určitým typem sankce, tak pak by to podle něj dávalo důvod k odvolání. „Já si samozřejmě musím ještě situaci více promyslet a zanalyzovat, ale v tuto chvíli tam žádný prostor pro kárné řízení nevidím,“ poznamenal Pelikán.

Ne že bych se spletla. Po věcné stránce si za svým rozhodnutím stojím, po stránce procesní musím respektovat rozhodnutí soudu.
Helena Válková
Bývalá ministryně spravedlnosti

Petra Dohnala odvolala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) z čela Vězeňské služby krátce po svém nástupu v únoru 2014. Krok zdůvodnila ztrátou důvěry a výsledky auditu Vězeňské služby. Dohnalovo odvolání letos nový ministr Robert Pelikán zamítl, bývalý ředitel se poté obrátil na soud.

Soud dal Dohnalovi za pravdu, že ministr spravedlnosti nemá pravomoc odvolat generálního ředitele Vězeňské služby na základě své volné úvahy, ale může tak učinit výhradně z důvodů vyjmenovaných v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Argumenty uváděné ministerstvem pro Dohnalovo odvolání se však s těmito důvody míjejí, píše se v odůvodnění rozsudku.

Městský soud v Praze rozhodl v neveřejném zasedání, a to tak, že rozhodnutí ministra spravedlnosti z června letošního roku a zároveň rozhodnutí ministryně spravedlnosti z dubna loňského roku zrušuje a věc vrací žalovanému, to znamená ministrovi spravedlnosti k dalšímu řízení.
Markéta Puci
mluvčí Městského soudu v Praze

Poté, co Dohnal uspěl, mohlo ve Vězeňské službě nastat dvojvládí – podobně jako když u soudu zvrátil své odvolání bývalý policejní prezident Petr Lessy, ale v té době již byl jeho nástupcem jmenován Martin Červíček. Právě situaci v policii ale řešil soud, který rozhodl, že do funkce se pouze vrací dříve jmenovaný a poté odvolaný ředitel a později jmenovaný ředitel musí funkci opustit.

Sám Petr Dohnal se za ředitele Vězeňské služby považuje. „Podle výkladu právníků jsem se opětovně stal ředitelem Vězeňské služby a fakticky jsem nikdy nepřestal být generálním ředitelem Vězeňské služby,“ řekl České televizi.

  • Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS):
  • Rozhodnutí soudu o neplatnosti odvolání Petra Dohnala bylo pro zjevné nezákonnosti předvídatelné. Soud tak potvrdil pohrdání lidmi a právem v resortu spravedlnosti od doby, co jeho řízení převzalo hnutí ANO.
  • Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09):
  • Dnešní rozhodnutí Městského soudu v Praze potvrdilo má dřívější slova, že odvolání generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala bylo ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové nejen neuvážené, ale bohužel také nezákonné. Paní ministryni jsem za toto její počínání také opakovaně kritizoval.
  • Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) :
  • „Cesta je nalézt řešení, které by Vězeňskou službu nepoškodilo a současně uspokojilo oba ředitele.“
  • Člen ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09):
  • „Za situaci je odpovědno ministerstvo spravedlnosti, jak minulá ministryně, tak současný ministr. (…) Pokud se ministr dopustí chyby a poruší zákon například při odvolávání ředitele Vězeňské služby, tak za to ponese následky.“

O hrozící kolizi hovořil ministr Pelikán již v září, když Petr Dohnal žalobu podal. Upozornil však, že o této možnosti už dříve jednal se současným šéfem věznic Pavlem Ondráškem. „Slíbil, že v případě, že by správní soud rozhodl, že vrací pana Dohnala do funkce, tak odstoupí,“ uvedl ministr. Člen sněmovního ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09) řekl, že totéž sdělil Robert Pelikán poslancům při nedávném jednání výboru, kterého se zúčastnil.

Sám Petr Dohnal řekl, že o možnosti působení v jiné funkci nechce spekulovat. „V první řadě si chci sednout s ministrem spravedlnosti a korektně se pobavíme,“ uvedl.

Je to zejména na rozhodnutí současného šéfa Vězeňské služby Ondráška. Buď řekne, že dodrží to, co slíbil, nebo řekne, že to neslíbil. Pak vznikne patová situace a je na to, aby s oběma aktéry jednal ministr spravedlnosti Pelikán.
Jiří Hynek

Špatné vztahy mají oba ředitelé mezi sebou i s ministerstvem

Jak upozornil redaktor ČT Jiří Hynek, vztahy mezi Petrem Dohnalem a Pavlem Ondráškem nejsou dobré. „Od té doby, co Helena Válková Dohnala odvolala, generál Dohnal kritizoval Vězeňskou službu za řadu kroků. Byla tam řada sporů, museli skončit i jeho spolupracovníci,“ upozornil.

Napjaté jsou navíc i vztahy mezi Ondráškem a Robertem Pelikánem, respektive jeho úřadem. Již od léta doutnal spor mezi šéfem Vězeňské služby a Pelikánovým náměstkem Vladimírem Zimmelem. Ministr pak dal najevo nespokojenost, když minulý týden vyšlo najevo, že Vězeňská služba zřídila dvě zásahové eskortní jednotky. Pelikán řekl, že je takovým krokem „zcela šokován“, Ondrášek podle něj postupoval v rozporu s pokynem i se zákonem a své kroky bude muset vysvětlit.

  • Dohnal vedl Vězeňskou službu necelý rok a půl, od prosince 2012 do dubna 2014. Generálním ředitelem jej jmenoval tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), Dohnal ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. V říjnu 2013 jej prezident jmenoval do hodnosti brigádního generála.
  • Odvolán byl loni 4. dubna, tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) krok zdůvodnila tím, že ztratila důvěru v jeho schopnost řádně vykonávat funkci a uskutečnit nezbytnou reformu vězeňství.
  • K Vězeňské službě nastoupil Petr Dohnal na počátku 90. let. Začínal jako strážný v pankrácké věznici, kde postupně prošel řadou výkonných funkcí, mimo jiné vedl oddělení prevence a stížností. V létě 2007 byl jmenován nejprve náměstkem ředitele Vazební věznice Praha-Pankrác a od října 2007 do konce srpna následujícího roku toto zařízení vedl. Pak byl pověřen výkonem funkce prvního náměstka generálního ředitele VS. Do funkce náměstka byl definitivně jmenován počátkem září 2008 a byl jím až do svého jmenování generálním ředitelem.
  • Loni v únoru zahájila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s Dohnalem řízení o odvolání z funkce. Jako důvod uvedla nespokojenost s přístupem ředitele k ministerské kontrole. Tvrzení, že bránil ministerské prověrce, Dohnal odmítl, označil ho za záminku ke svému odvolání a hrozil podáním trestního oznámení. Později záležitost označil za „pseudokauzu“ a ministryni se za některé výroky z minulosti omluvil.
  • Po oznámení o zahájení řízení o odvolání z funkce se za Dohnala postavilo několik desítek ředitelů a ředitelek věznic, kteří poslali otevřený dopis premiérovi, členům vlády a Parlamentu. Ministryně Válková si za postup vůči Dohnalovi vysloužila kritiku poslanců opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Na její stranu se naopak veřejně postavil prezident Miloš Zeman. Dohnala nakonec Válková odvolala začátkem dubna, zhruba dva měsíce po svém nástupu do funkce.
  • Dohnal se již od počátku svému odvolání bránil, ovšem až do nynějšího rozhodnutí soudu marně. Koncem dubna 2014 také Helena Válková jmenovala novým ředitelem Vězeňské služby Pavla Ondráška. Na Dohnalův rozklad, podaný již loni v dubnu, ovšem Válková ani její nástupce v ministerské funkci Robert Pelikán (ANO) dlouho nereagovali. Teprve letos v květnu pražský městský soud rozhodl, že ministr musí o rozkladu rozhodnout, Pelikán jej koncem listopadu zamítl. Proti rozhodnutí se Petr Dohnal odvolal k soudu, který mu nyní vyhověl.
  • Od svého odvolání podal Dohnal ještě jeden rozklad, a to proti rozhodnutí ministerstva přeřadit jej do zálohy. Ministr spravedlnosti Pelikán v tomto případě Dohnalovi začátkem letošního listopadu vyhověl s tím, že se podřídil názoru rozkladové komise. Služební poměr Dohnala tak trvá a situace se podle ministra dostala zpátky do stavu, se kterým zákon nepočítá. „Dále jsme v mlze,“ poznamenal k tomu Pelikán.