Škola v Krásné Lípě oddělila romské prvňáky, rodiče se bouří

Rodiče romských prvňáků v Krásné Lípě na Šluknovsku si stěžují na diskriminaci svých dětí. Vadí jim, že je škola zařadila do jiné třídy než neromské žáky. Škola argumentuje, že chce dětem pomoct, protože nechodily do mateřinky. Do školy kvůli tomu zřejmě zamíří kontrola z ministerstva školství.

Rodičům se nelíbí, že jim nikdo, ani při zápisu, neřekl, že jejich děti budou chodit do jiné třídy než ostatní. Nelíbí se jim ani odůvodnění. „Že naše děti potřebují převychovat, potřebují se naučit chodit na záchod, držet nůžky v ruce a tužku. Mně to přijde prostě nenormální. Aby někdo moje dítě převychovával, nebo učil základní věci, které moje dítě třeba umí,“ říká Petra Jelínková, nespokojená matka prvňáka.

Vodítkem bylo, zda děti chodily do školky, tvrdí ředitelka

Vedení školy ale říká: etnicita roli nehrála. „Nikdy jsem nerozdělovala třídy na romské a neromské. K dělení došlo podle toho, zda dítě navštěvovalo mateřskou školu nebo nenavštěvovalo,“ uvedla ředitelka ZŠ Krásná Lípa Ivana Preyová.

Podle odborníků na inkluzivní vzdělávání je ale problematické i dělení dětí podle toho, zda mateřinku navštěvovaly, nebo ne. „Pokud jsou v jedné třídě dohromady vzdělávané děti, které potřebují nějakou větší podporu, protože neprošly předškolním vzděláváním, tak je to situace nepoměrně těžší jak pro samotného učitele, tak i pro děti,“ uvedla předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.

Události: Rodiče romských dětí si stežují na postup školy v Krásné Lípě (zdroj: ČT24)

Starosta přiznal, že rodiče měli s romskými žáky problém

Zřizovatel argumentuje tím, že děti v jiné třídě budou mít k dispozici speciální pedagogy a asistenty. Starosta ale připustil další důvod. „Někteří rodiče dětí majoritní společnosti usoudili, že bude vhodnější, pokud jejich děti naši školu nebudou navštěvovat právě proto, že roste poměr romských dětí ve třídách,“ uvedl starosta města Krásná Lípa Jan Kolář (nez.).

Rozdělení dětí podle etnika by ale podle Laurenčíkové bylo ještě problematičtější. Do školy tak zřejmě zamíří dvojí kontrola - od ministra pro lidská práva i z ministerstva školství. „Máme bohužel podobné informace o podobném zacházení i na jiných školách,“ sdělila mluvčí ministra pro lidská práva Jarmila Balážová. 

Před šesti lety chtěli na žádost rodičů rozdělit prvňáky do romských a neromských tříd i na základní škole ve Valašském Meziříčí. Po kritice odborníků a ministerstev ale škola od záměru upustila.