Kamiony nesmějí do Dolního Rakouska

České Velenice – Řidiči, kteří chtějí s kamionem projet Rakouskem, nemohou nadále používat většinu jihočeských hraničních přechodů. Hned za hranicemi ve Slavonicích, Nové Bystřici, Halámkách a Českých Velenicích umístily dolnorakouské úřady značky zakazující vjezd tranzitujícím nákladním vozům. Výjimku mají ty, jejichž cesta začala jižně od české dálnice D5, resp. D1. V Nových Hradech je potom vjezd nákladních vozů do Rakouska zakázán bezvýhradně. Hejtmanství zdůvodnilo zákaz tím, že řidiči se jízdou po menších silnicích pouze snaží objet rakouské i české dálnice a vyhnout se mýtu.

Proti uzavírce přechodů protestují silniční dopravci. Proti postupu Dolního Rakouska podali stížnost Evropské komisi. Dopravci považují opatření za ránu pod pás. „Naprosto to odporuje pravidlům Evropské unie o volném pohybu osob a zboží,“ vysvětlil mluvčí sdružení ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Dolnorakouský hejtman Josef Pröll o přípravě uzavírek informoval v květnu, zdůvodnil je tím, že se řidiči, kteří dosud jezdili přes menší jihočeské přechody, snažili vyhnout dálnici A5, případně jiným dálničním tahům, a poplatkům spojeným s průjezdem po nich. „Jedná se zhruba o 300 kamionů denně, které přijíždějí ze směru Praha a Drážďany a na Bratislavu a Vídeň nejedou po dálnicích, ale po silnicích nižší třídy,“ upřesnil Friedrich Zibuschka, ředitel dolnorakouského dopravního odboru.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Umístění zákazových značek však bylo pro řadu lidí překvapení – kromě samotných řidičů také pro starosty příhraničních jihočeských obcí. „V první řadě jsem si myslel, že se jedná o recesi,“ podotkl starosta Nové Bystřice Vladimír Bláha. Dolní Rakousko opomnělo oficiálně informovat i jihočeský krajský úřad. Kraj proto požádal svůj protějšek o vysvětlení.

Značky, které jsou vybaveny betonovými základy, aby na ně řidiči nenajížděli, umístilo Dolní Rakousko k hranicím zkušebně do prosince. Už teď ale počítá s tím, že na svém místě zůstanou natrvalo.

Zákaz průjezdu do Rakouska
Zdroj: ČT24