Nahrávka z porady VV: Klaus tancuje, jak Bárta píská

Praha - Na internetu se objevila nahrávka z březnové porady Věcí veřejných, členové vedení strany na ní hovoří o volbě předsedy strany a vyhodnocují, zda by měl kandidovat i tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Bárta v souvislosti se svou možnou kandidaturou na nahrávce hovoří o svém vztahu s Václavem Klausem. Prezident podle něj udělá to, co mu řekne, protože za tím Klaus vidí svůj efekt. Prezident je podle něj sebestředný a zničil řadu lidí. Bárta se také chlubí pozváním k Vladimíru putinovi a Baracku Obamovi kvůli dostavbě Temelína. Záznam je zřejmě nahrávkou schůzky užší skupiny z vedení VV označované jako „WC porada“ z doby před dubnovou vládní krizí, pravděpodobně z počátku března.

Nahrávka je z doby před dubnovou krizí VV, při které byli ze strany vyloučeni poslanec Jaroslav Škárka a šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí. Oba se tehdy schůzky zúčastnili. Podle iDnes.cz odmítají, že by nahrávku pořídili.

Jiná nahrávka, na které Kočí popisuje, jak s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem plánují puč uvnitř Věcí veřejných, sehrála významnou roli při krizi uvnitř nejmenší vládní strany.

Tajná nahrávka VV unikla na veřejnost (zdroj: ČT24)

Sebestředný a likvidující Klaus

Bárta o prezidentovi hovoří v souvislosti s tím, že Klaus naznačil, že Bárta je faktickým šéfem Věcí veřejných, a John se i kvůli tomu ocitl v pozadí. „Prezident zničil Pavla Béma, prezident zničil spoustu lidí, kteří tu byli. Tomu prezidentovi nejde naskakovat na všechno. (…) Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej,“ uvedl na nahrávce Bárta.

„Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco tohle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt,“ říká Bárta na záznamu. Před tím se zmiňuje o tom, že John má zase blízko ke Klausovu předchůdci Václavu Havlovi.

Další úryvky nahrávky najdete zde:

Bárta se na nahrávce mimo jiné chlubí i svým pozváním na schůzku s ruským premiérem Vladimirem Putinem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Tématem těchto jednání zřejmě měla být dostavba jaderné elektrárny v Temelíně. Bárta na nahrávce také plánuje, že VV budou partnerskou stranou amerických demokratů. „Tam je strašně zajímavá věc. Tenhle týden jsem dostal pozvání na osobní setkání s Putinem a zároveň na osobní setkání s tím… s Obamou,“ dodává Bárta.

Účastníci schůzky kromě dalších věcí hovoří i o energetické politice. Bárta například prohlásil, že prolomení těžebních limitů nepřichází v úvahu, a je naopak potřeba urychlit dostavbu jaderné elektrárny. „Ruské riziko je naprosto zásadní věc. Ale reálně to znamená válku s ČEZ, protože ČEZ bude chtít ruské řešení,“ uvedl tehdejší ministr dopravy.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský například řekl, že vládu velmi brzy reálně čeká debata o prolomení těžebních limitů. „Jestli teď začne panika kolem jaderných elektráren, tak v Jirkově si už můžou chystat ranečky,“ řekl na nahrávce.

K nahrávce se nikdo nehlásí

Nahrávku zjevně pořídil někdo z účastníků porady, píše server iDnes.cz. Vedle Bárty, Kočí a Škárky se jí zúčastnili například Kateřina Klasnová či poslanec Viktor Paggio. Pravost záznamu potvrdili MfD Kočí a Škárka. Oba odmítají, že by nahrávku pořídili právě oni - nejjasněji na nahrávce je ovšem slyšet právě Kočí, uvedl server. Redakce požádala o vyjádření Bártu i hradního mluvčího Radima Ochvata. Ani jeden z nich nereagoval. Předseda strany Radek John chce záznam s Vítem Bártou probrat. Obává se také, že další podobné nahrávky se ještě objeví.