Drábek chce zvýšit platy soudcům a politikům

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo zvýšit platy ústavních činitelů a soudců. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) poslal návrh novely platového zákona na jednání vlády. Píše o tom dnešní Právo. Platy politiků a soudců by se mohly zvednout až o desetitisíce korun za měsíc.

Drábek svým návrhem reaguje na stížnosti soudců k Ústavnímu soudu. Ten již v loňském roce rozhodl, že stát musí jejich snížené platy dorovnat na úroveň předchozího roku. V minulosti se platy ústavních činitelů a soudců vypočítávali jako trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře, od loňského roku je to již jen 2,5násobek. Toto snížení bylo přijato v rámci úsporných opatření vlády, mělo platit až do konce roku 2014. Soudci rozhodnutí napadli u Ústavního soudu a ten jim dal za pravdu.

Návrh nového koeficientu pro výpočet platů politiků a soudců je podle Drábka přijatelným kompromisem - od ledna by se měly vypočítávat jako 2,7násobek mzdy v nepodnikatelské sféře. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo spravedlnosti ani soudci, ti požadují trojnásobek. Postavila se za ně Soudcovská unie, místopředseda Nejvyššího soudu i prezidentka Unie státních zástupců. „Ve svých stanoviscích podpořili ministerstvo spravedlnosti, avšak zdůraznili pioritu zachování společné právní úpravy platů představitelů všech tří složek státní moci na shodných principech,“ řekl Drábek.

Navrhované zvýšení platů
Zdroj: ČT24

Soudci si narozdíl od politiků nemohou přivydělávat například podnikáním, proto se domáhají, a pravděpodobně v dalších letech nadále domáhat budou, dorovnání svých platů u Ústavního soudu. Na tom de facto vydělají politici, kterým se ve stejném poměru zvednou platy společně se soudcovskými. Ministerstvo smetlo ze stolu i návrh vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) vložit do zákona pojistku, která by zabránila snižování platů soudců v případě, že by klesly mzdy v nepodnikatelské sféře. Podle Drábka by to založilo nepřijatelnou možnost rozdílné výše platové základny pro soudce a ostatní představitele.