ÚOOZ zasahuje: Zadrženi politici i státní úředníci

Praha - Na Úřadu vlády i na dalších místech zasahují policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zadrželi bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka či bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka. Seznam zadržených zatím stále není potvrzen. Opozice po premiérovi Petru Nečasovi (ODS) požaduje co nejrychlejší vysvětlení. Jednání sněmovny je přerušeno do zítřejších 9:00, kdy se do sněmovny má dostavit i premiér Nečas. Rovněž zítra se k situaci sejde s prezidentem Milošem Zemanem. ČT24 odvysílá v 15:30 v přímém přenosu brífink ÚOOZ k policejnímu zásahu.

Policie zasahuje v sídle generálního ředitelství Lesů ČR v H. Králové. Podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, důvod zásahu nekomentoval. Poslední informace mluví o tom, že policejní akce pokračuje i v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí v Praze. Podle informací Práva zabavují věci z bezpečnostních schránek. Mezi zadrženými je nově i vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul. Na vyšetřování se zeřjmě podílí ostravští státní zástupci - zřejmě proto, aby bylo co nejvíce nestranné. Celá kauza se totiž dotýká pražských kmotrů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

Podle redaktora Respektu Jaroslava Spurného bylo do akce nasazeno zhruba čtyři sta policistů. Razie by měly pokračovat až do soboty. 

Policie zasahuje nejen na Úřadu vlády, ale i na ministerstvu obrany a kriminalisté byli i v sídlech lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga nebo v administrativní budově v Kladně, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port. Policisté zavítali rovněž do odboru městského investora pražské radnice, kde si vyžádali dokumenty, které se měly mimo jiné týkat vztahu magistrátu s Janouškem. Město ale pravděpodobně nemělo smlouvy přímo s Janouškem, ale pouze s firmami, na které mohl být lobbista napojen. Exprimátor Bém (ODS) tvrdí, že magistrát nikdy žádnou smlouvu s Janouškem neuzavřel. Odbor městského investora pražského magistrátu zodpovídá za významné zakázky v řádech desítek miliard korun, nejspíš jde o tendr na komunální odpad.

Původně média informovala i o zadržení exposlance Marka Šnajdra (ODS), ten ale mezi zadrženými s největší pravděpodobností už není, serveru Aktuálně.cz totiž zaslal sms, že je na cestách. Web také napsal, že za akcí jsou stovky hodin odposlechů, které v posledních měsících policie nasadila na lobbistu Romana Janouška. Server Českápozice.cz napsal, že zátah souvisí mimo jiné s odchodem rebelujících poslanců ODS Fuksy, Tluchoře a Šnajdra z Poslanecké sněmovny. Předmětem zájmu je podle něho dění v Českých drahách, Lesích České republiky a také okolnosti peněžních toků lobbisty Janouška. Původní informaci o tom, že by policie zasahovala i ve sněmovně předsedkyně Poslanecké sněmovny odmítla.

„Co můžu říct, je, že probíhá realizace, ale to je v tuhletu chvíli skutečně všechno,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Odmítl potvrdit, že policisté byli na Úřadu vlády, to ale ve sněmovně potvrdil ministr vnitra Jan Kubice. Podle něj šlo o návštěvu dvou státních zástupců a šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty u premiéra Nečase. „Chci zdůraznit, že realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvána a veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem,“ dodal mluvčí Hanták. Ištván se vrátil do úřadu na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana poté, co jej mimo jiné kvůli kauze Čunek odvolala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Na vyšetřování se podílí i ostravští státní zástupci - zřejmě proto, aby bylo co nejvíce nestranné. Celá kauza se totiž dotýká pražských kmotrů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

A koho se zásah týká?

Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
  • Lidé pracující na úřadu vlády neměli k nočnímu zásahu žádné informace. Ani ministři, kteří do noci v budově jednali, nemají údajně žádné informace. „Jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsem zjevně odešel včas,“ zavtipkoval šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Prezident zatím nebude situaci nijak komentovat

Prezident Miloš Zeman si na zítřek pozval na Hrad policejního prezidenta Martina Červíčka, premiéra Nečase a šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotku. Chce s nimi probrat situaci kolem nynějšího velkého policejního zásahu. Podle mluvčí Hradu Zeman nebude neoficiální a nepodložené informace nijak komentovat. „Já příliš nevěřím mediálním informacím. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou často velice zkreslené. Právě proto dám přednost těm jednáním,“ reagovala hlava státu na otázku, jak nynější situaci vidí.

Jaroslav Spurný, Respekt:

„Co zadržené spojuje a o jaký případ jde, neumím říct. Zásah na úřadě vlády je skandální záležitost a vláda to musí vysvětlit.“

Podle Spurného, který se jako žurnalista bezpečnostní problematikou zabývá více než dvacet let, policie pracovala na celém případu zhruba dva roky, jde tedy o hodně velký případ. Naznačil možnou spojitost s VZP, kde ve správní radě působí Šnajdr i Tluchoř. S největší českou pojišťovnou byl spojen i lobbista Janoušek.

Vláda se k zásahu dosud nevyjádřila, místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil situaci za mimořádně vážnou. Sociální demokracie žádá předsedu vlády, aby se k celé věci co nejdříve vyjádřil. S dalším vyjádřením přijde ČSSD po 18. hodině, na kdy je naplánovno jednání grémia strany. Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jde o největší skandál současného kabinetu. Věci Veřejné podle slov předsedy VV Víta Bárty jsou připraveny podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny. Další politické reakce

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vznikl v roce 1995, zabývá se násilím páchaným organizovanými skupinami, nelegálním obchodem se zbraněmi a výbušninami, obchodováním s lidmi a nelegální migrací, terorismem, extremismem či paděláním. V poslední době také například zadržel velké množství nezdaněného alkoholu. Ředitelem útvaru je Robert Šlachta, který v lednu 2008 nahradil Jana Kubiceho.