V Severním ledovém oceánu jsou rekordní teploty a minimum ledu

Služba C3S programu Copernicus (Copernicus Climate Change Service) vydává pravidelné měsíční zprávy o změnách klimatu. Podle té nejnovější vysoké letní teploty způsobily rekordní úbytek ledu v Severním ledovém oceánu –⁠ je ho nyní o 27 procent méně, než je běžné.

Z měření povrchového vzduchu v červenci vyplývá, že letošní léto je rekordní rovnou v několika ohledech. Celosvětově podle něj zaujímá červenec 2020 třetí místo za dobu měření; po červencích 2016 a 2019.

Rozsah arktického mořského ledu v červenci 2020 byl srovnatelný s předchozím červencovým minimem, které se pohybuje téměř 27 procent pod průměrem let 1981–2020. Oblast podél severního pobřeží Sibiře byla většinou bez ledu, tam byly také výrazně nadprůměrné teploty. Nadprůměrné teploty zaznamenalo také Kanadské arktické souostroví a střed Severního ledového oceánu.

Složitější byla podle satelitů situace v Evropě. Tam panovaly teploty na severu podprůměrné a na jihu nadprůměrné. Teploty na jihozápadě dosáhly během vlny veder na konci měsíce téměř rekordně vysokých hodnot.

Hodnoty měření pocházejí ze služby ECMWF Copernicus Climate Change Service, data tedy sahají až do roku 1979.