OSN: Globální teploty pravděpodobně překročí limit Pařížské dohody už do roku 2028

Meteorologický úřad OSN předvídá, že průměrné teploty ve světě s 80procentní pravděpodobností v alespoň jednom z následujících pěti let dosáhnou nárůstu o více než 1,5 stupně Celsia oproti období před průmyslovou revolucí, a překročí tak limit stanovený v Pařížské dohodě. Omezení nárůstu pod 1,5 stupně má podle shody vědců omezit negativní dopady klimatické změny jako sucha, vln veder i náhlých přívalů deště.

Ve své loňské zprávě Světová meteorologická organizace (WMO) předvídala, že jeden z roků do 2028 překročí limit nárůstu 1,5 stupně Celsia s 66procentní pravděpodobností. Letošní předpověď této agentury OSN je ale pesimističtější; podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese se tato pravděpodobnost ještě v roce 2015, kdy byla Pařížská dohoda podepsána, blížila nule.

„Musíme okamžitě sjet z dálnice do klimatického pekla. Boj o 1,5 stupně v těchto dvacátých letech buď vyhrajeme, anebo prohrajeme,“ poznamenal šéf OSN s tím, že státy celého světa musejí do roku 2030 o třicet procent omezit produkci fosilních paliv.

Emise rostou, dohodám navzdory

Emise oxidu uhličitého vytvořené pálením fosilních paliv, které jsou hlavní příčinou klimatické změny, loni narostly na rekordní maximum navzdory mezinárodním dohodám, které mají za cíl je omezit. Uhlí, ropa a plyn stále tvoří zhruba tři čtvrtiny světových zdrojů energie, podotýká Reuters.

„Naléhavě musíme dělat víc pro to, abychom emise omezili, nebo budeme platit stále vyšší cenu v řádech bilionů dolarů, milionů životů, které extrémní počasí postihne, i v podobě škod na životním prostředí a biodiverzitě,“ poznamenal zástupce generálního tajemníka WMO Ko Barrett.

Meteorologická služba Evropské unie Copernicus na začátku června oznámila, že letošní květen byl nejteplejším pátým měsícem roku v historii měření a dvanáctým měsícem s rekordními teplotami v řadě.

Generální tajemník OSN Guterres ve svém prohlášení hlasitě kritizoval fosilní společnosti, které označil za „kmotry klimatického chaosu“. „Fosilní průmysl si nahrabává rekordní příjmy a živí se na dotacích hrazených daňovými poplatníky,“ poznamenal šéf OSN podle agentury Reuters.