Zemřel „skvělý státník a oddaný diplomat“. Bývalý šéf OSN Cuéllar usmiřoval Turky s Řeky i Střední Ameriku

Ve věku sto let ve středu zemřel někdejší peruánský diplomat a bývalý generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar. Informovala o tom agentura AFP. Podle mnohých OSN vděčí Cuéllarovi za obnovení své pověsti, kterou po druhé světové válce poznamenalo zmrazení vztahů mezi Východem a Západem.

„Můj otec skonal po náročném týdnu,“ řekl agentuře AFP Cuéllarův syn Francisco. Současný šéf OSN António Guterres v prohlášení uvedl, že ho zprávy o úmrtí Cuéllara „hluboce zarmoutily“. „Byl to skvělý státník, oddaný diplomat, který hluboce ovlivnil OSN i celý náš svět,“ konstatoval Guterres.

Cuéllar se narodil 19. ledna 1920. Post generálního tajemníka OSN zastával po dvě funkční období v letech 1982 až 1991. V pořadí byl pátým generálním tajemníkem této nadnárodní organizace.

Jako nejvyšší zástupce OSN byl hlavním vyjednávačem mezi Velkou Británií a Argentinou po skončení Falklandské války. Výrazně se angažoval ve snaze o udržení míru v oblasti Střední Ameriky, kde pomáhal při ukončení občanských válek v Salvadoru či Nikaraguy. Zprostředkoval rovněž jednání vedoucí k osamostatnění Namibie v roce 1990.

Řešil také problémy Západní Sahary a věnoval se i kyperské otázce. Ještě jako zvláštní vyslanec OSN se podílel na mírové dohodě mezi Řeckem a Tureckem v roce 1974 po turecké invazi na Kypr.

Pomáhal zprostředkovat mír v Kambodži a dohlížel na odchod sovětských vojsk z Afghánistánu. Za svůj největší neúspěch při odchodu z OSN označil nevyřešení problému Blízkého východu. V roce 1988 se mu nicméně podařilo zprostředkovat po osmileté válce příměří mezi Irákem a Íránem.

Cuéllar ve funkci šéfa OSN v roce 1984 navštívil někdejší Československo, kde mu mimo jiné Univerzita Karlova udělila čestný doktorát.