Zemřel bosenský generál Jovan Divjak, který ubránil Sarajevo před Srby

Ve věku 84 let zemřel generál Jovan Divjak, který za války v Bosně proslul jako architekt úspěšné obrany tamního Sarajeva před srbskými obléhateli. Rodák z Bělehradu se později věnoval filantropii. S odvoláním na sdělení jím vedené nadace o tom v pátek informovala agentura AFP.

Když v Bosně během roku 1992 vypukla válka, Divjak coby voják z povolání zběhl z Jugoslávské lidové armády (JNA), kterou tehdy kontrovali Srbové. Později se stal velitelem multietnické Armády Bosny a Hercegoviny, kde však převládali etničtí Muslimové (dnes Bosňáci).

Bosenské jednotky čelily v hlavním městě Sarajevu obléhání ze strany bosenskosrbských ozbrojených sil po tři a půl roku. Divjak byl považován za hlavního strůjce úspěšné obrany města, kde podle odhadů během války zahynulo na deset tisíc lidí.

Tvrdil, že se před válkou připojil k obráncům kosmopolitního Sarajeva, protože jej „pohltila idea mnohonárodnostní Bosny“. Ačkoli se narodil jako etnický Srb, označoval se za Bosence a nechtěl přijmout identitu žádného z tří hlavních národů –⁠ Bosňáků, Srbů ani Chorvatů. Podle sčítání lidu smýšlela začátkem 90. let podobně jako on pouhá tři procenta obyvatel Bosny.

Srbsko stíhalo Divjaka za údajný podíl na přepadu

Za svůj postoj byl mezi srbskými nacionalisty považován za zrádce. Srbsko na něj v roce 2008 vydalo zatykač kvůli údajné úloze při krvavém přepadu kolony vojsk JNA, která se na začátku války stahovala ze Sarajeva. V roce 2010 byl zatčen ve Vídni, Rakousko jej ale odmítlo do Bělehradu vydat a po několika měsících ho propustilo na svobodu.

Po válce se Divjak věnoval filantropii a založil sdružení Vzdělání buduje Bosnu a Hercegovinu, jež válečným sirotkům pomáhalo studovat a některým platilo stipendia v západoevropských zemích. Byl držitelem vysokých státních vyznamenání Bosny, Francie či Itálie.