Za napadeným tankerem v Rudém moři se táhne zřejmě ropná skvrna

Z tankeru Sounion v Rudém moři, na který minulý týden zaútočili jemenští povstalci hútíové, nejspíš vytéká ropa. Podle řeckých úřadů to vyplývá ze satelitních snímků. Za lodí se táhne čtyři kilometry dlouhá skvrna. O možném úniku nafty hovořil už dříve také Pentagon. Hútíové souhlasili, že umožní odtažení tankeru, aby se zabránilo ekologické katastrofě. Záchranná operace by měla začít v příštích dnech.

Řecko informovalo o ropné skvrně nacházející se u plavidla v Rudém moři v dopise námořní agentuře OSN. Podle Athén to vyplývá ze satelitních záběrů ze čtvrtečního večera.

„Poloha ropné skvrny odpovídá poloze lodi,“ uvedlo Řecko v dopise, který cituje agentura Reuters. „Za uvedených okolností představuje stav tankeru vážné environmentální riziko pro mořské prostředí Rudého moře,“ dodalo.

Hútíové tanker plující pod řeckou vlajkou minulou středu zasáhli hned několikrát, což vedlo k tomu, že se nedal ovládat. Posádku se francouzskému námořnictvu podařilo evakuovat, ale nákladní plavidlo zatím nebylo možné odtáhnout, protože rebelové hrozili, že na remorkéry zaútočí.

Íránská diplomatická mise v tomto týdnu uvedla, že několik zemí rebely požádalo o dočasné příměří, aby bylo možné loď z oblasti dostat, s čímž prý s „ohledem na humanitární a ekologické zájmy“ souhlasili. Hútíové později uvedli, že odkývali pouze odtažení tankeru, aby se předešlo poškození životního prostředí, nikoli klid zbraní.

Odpor proti válce v Gaze

Íránem podporovaní a vyzbrojovaní šíitští hútíové, kteří ovládají rozsáhlé oblasti Jemenu včetně hlavního města a velké části pobřeží, útočí na komerční námořní dopravu v Rudém moři a Adenském zálivu už od loňského listopadu.

Dosud potopili dvě lodě a další se zmocnili, zabili nejméně tři námořníky a narušili celosvětový obchod tím, že donutili mnoho plavidel důležitou námořní trasu nepoužívat. Řada společností nyní dává přednost delší a dražší cestě kolem jižního cípu Afriky.

Povstalci tvrdí, že tak činí v rámci takzvané „Osy odporu“ na podporu Palestinců ve válce mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy. Po nedávném dvoutýdenním klidu své útoky obnovili, když v Teheránu při výbuchu připisovaném Izraeli zemřel šéf palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja.

Spojené státy a Británie na útoky hútíů už dříve reagovaly silou, dosud se jim je však nepodařilo zcela zastavit. Na pozice povstalců udeřil také Izrael, který čelil řadě dronových útoků z Jemenu. Agentura AP napsala, že americké námořnictvo v současné době vede v Rudém moři nejintenzivnější bojové operace od druhé světové války.