Vědci našli v Argentině kostru možná největšího dinosaura

Buenos Aires - Fosilii možná největšího doposud nalezeného dinosaura objevili paleontologové v jižní Argentině. Devadesát milionů let staré zkamenělé kosti, odhalené v Patagonii naznačují, že dinosaurus vážil kolem 100 tun, tedy jako 14 dospělých slonů.

Našli jsme dosud největší stehenní kost, jež musí patřit největšímu tvorovi, který kdy chodil po Zemi. Pro paleontology není důležitá jen jeho velikost, ale taky množství nalezených kostí," komentoval nález argentinský paleontolog José Luis Carballido.

Pozůstatky 40 metrů dlouhého sauropoda byly odhaleny na poli asi 260 kilometrů od Trelewu. Celou zachovalou kostru tohoto býložravce zde našel v roce 2013 náhodně jeden z rolníků. Velikán se podle vědců procházel patagonskými lesy před 95 až sty miliony let. Určili to na základě vzorků z hornin v okolí.

Nález obří kosti v Argentině
Zdroj: ČT24

Hromada kostí může podle nich odhalit nejen další tajemství ze světa dinosaurů, ale i z doby, ve které žili. „V této oblasti roste spousta gigantických stromů. Zkoumáním jejich fosílií a ostatků dinosaurů můžeme zjistit nejen výšku dinosaura, ale také co jedl, co rostlo v okolí a jak vůbec vypadala vegetace před sto miliony lety,“ uvedl Carballido.

Vědce nyní čeká spousta práce. Musí ověřit pravost vzorků a propočítat, jak byl dinosaurus skutečně veliký. Pokud se ale odhady potvrdí, nový druh překonává svými rozměry i Argentinosaura, který byl do nynějška považován za největšího z těchto pravěkých gigantů, upozornil britský deník The Guardian.

V Argentině zřejmě našli největšího dinosaura (zdroj: ČT24)