V Turecku se léčí přes tisíc bojovníků Hamásu, prohlásil prezident Erdogan

V tureckých nemocnicích se zotavuje více než tisíc příslušníků hnutí Hamás, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle zdroje agentury Reuters měl mít ale Erdogan na mysli Palestince, nikoliv jen bojovníky. Hamás, proti kterému Izrael vede válku v Pásmu Gazy a který za teroristickou skupinu označují USA i EU, Erdogan opět označil za hnutí odporu.

„Hamás nepokládáme za teroristickou organizaci... Více než tisíc členů Hamásu se léčí v nemocnicích po celé naší zemi,“ řekl Erdogan. Kromě toho turecký prezident na tiskové konferenci s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem rovněž vyjádřil smutek nad tím, že Řecko Hamás pokládá za teroristickou skupinu. V neděli Erdogan na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prohlásil, že by mu „stran genocidních metod“ mohl závidět nacistický diktátor Adolf Hitler.

Nejmenovaný turecký činitel agentuře Reuters později řekl, že se Erdogan přeřekl a měl ve skutečnosti na mysli Palestince žijící v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy, nikoliv pouze členy Hamásu.

Agentuře Reuters se nepodařilo zjistit původ osob, které se v Turecku léčí, ale v listopadu Ankara uvedla, že po zahájení izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy evakuovala desítky zraněných nebo nemocných Gazanů, většinou pacientů s rakovinou, a jejich doprovod.

Válka v Pásmu Gazy začala loni po 7. říjnu, kdy Hamás zaútočil na jižní Izrael. Zabil při tom téměř dvanáct set lidí a dalších asi 250 unesl. Přes stovku z nich propustil koncem listopadu výměnou za palestinské vězně při dosud jediném příměří. Hamás v pondělí sdělil, že v důsledku izraelského bombardování ztratil spojení se svými členy, kteří měli za úkol hlídat čtyři z rukojmí, včetně Izraelce s americkým občanstvím Herše Goldberga-Polina.

Izraelské vzdušné údery a pozemní ofenziva v Pásmu Gazy si podle poslední bilance úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly životy nejméně 35 091 Palestinců, z toho 57 za uplynulý den, dalších asi 78 827 osob mělo být prý zraněno. Netanjahu podle serveru The Times of Israel prohlásil, že počet zabitých bojovníků Hamásu ku civilistům v Pásmu Gazy je jedna ku jedné. Bojovníků Hamásu podle premiéra bylo zabito 14 tisíc.