V Pásmu Gazy opět zuří těžké boje, jednání o dalším příměří se prý dostala do „slepé uličky“

Z Pásma Gazy byly v noci hlášeny těžké boje, které se zaměřily zejména na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda ráno podle ToI oznámila, že za posledních 24 hodin od vypršení příměří s palestinským hnutím Hamás a obnovení bojů uskutečnila v celém pásmu vzdušné údery na více než 400 cílů. Jednání o možném prodloužení příměří se prý dostala do „slepé uličky“.

Podle armády zaútočily její letouny na více než padesát cílů v oblasti Chán Júnisu v rámci „rozsáhlých“ úderů v jižní části území. Na infrastrukturu Hamásu na jihu pásma udeřily také izraelské námořní síly, které zasáhly mimo jiné jeho námořní vybavení.

On-line přenos

Stručně z Blízkého východu (prosinec 2023)

  • 08:28

    Izraelská armáda podle portálu The Jerusalem Post oznámila, že přibližně 17 procent úmrtí vojáků v Pásmu Gazy při operacích následujících po útoku teroristů z Hamásu na židovský stát byly nehody. Patří mezi ně incidenty zahrnující palbu do vlastních řad, pády zdí, nesprávná manipulace s výbušninami či přejetí izraelských vojáků tanky, jejichž posádky spřátelené bojovníky přehlédly.

  • 05:28

    Letadlová loď USS Gerald R. Ford, kterou Spojené státy po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října vyslaly do východního Středomoří, se v příštích dnech vrátí do svého domovského přístavu na východě USA. S odvoláním na dvojici amerických činitelů o tom informoval server ABC News.

  • 05:18

    Teroristické hnutí Hamás vystřelilo krátce po nedělní půlnoci více než dvacet raket na jih a centrální část Izraele, píše portál The Times of Israel. Většinu přilétajících střel zneškodnila protivzdušná obrana, zranění nejsou hlášena.

Izraelská televize Channel 12 uvedla, že na Chán Júnis se pozornost armády soustředí kvůli zpravodajským informacím, že by se zde mohli nacházet někteří z vedoucích představitelů Hamásu. Izrael se zavázal, že toto teroristické hnutí v Pásmu Gazy zcela zničí v odvetě za brutální útoky ze 7. října, při nichž islamisté na jihu Izraele povraždili na 1200 lidí.

Právě do oblasti Chán Júnisu však v posledních týdnech i kvůli opakovaným výzvám Izraele zamířilo velké množství Palestinců, kteří doufali, že se tak vyhnou bojům, které se v první fázi konfliktu odehrávaly především na severu pásma. V celém pobřežním pásu žije na území menším než Praha 2,3 milionu Palestinců, z nichž kolem dvou třetin muselo opustit své domovy. Zhruba 15 tisíc jich podle údajů palestinských úřadů ovládaných Hamásem přišlo během prvních sedmi týdnů bojů o život.

Nálety na severu

Izraelská armáda dále uvedla, že pozemní jednotky operující na severu pásma navedly nálety na řadu cílů včetně mešity, kterou používala další teroristická skupina Palestinský Islámský džihád jako své operační velitelství. Armáda rovněž podle svého vyjádření zlikvidovala řadu teroristických buněk a zasáhla mimo jiné muniční sklad, informoval ToI.

Od pátečního obnovení bojů po sedmidenním příměří podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem zemřelo v důsledku „stovek leteckých úderů, dělostřeleckého i námořního bombardování v celém Pásmu Gazy“ 240 lidí a dalších 650 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AFP. Tyto údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Rakety létají i z Gazy na Izrael. Po zhruba osmihodinovém klidu se rozezněly sirény varující před raketovými útoky v kibucech Cholit a Sufa nedaleko hranic s Pásmem Gazy. Z míst nejsou hlášeny žádné škody ani oběti, píše ToI.

Jednání v Kataru

ToI také píše: „Vzhledem k tomu, že jednání dospěla do slepé uličky, a na základě pokynů premiéra Benjamina Netanjahua, nařídil šéf Mosadu David Barnea, aby se tým vyjednavačů vrátil z Dauhá domů,“ uvádí se v prohlášení Netanjahuova úřadu vydaném jménem zpravodajské služby. Podle agentury Reuters tým jednal se zprostředkovateli v Kataru o dalším přerušení bojů a možném propuštění nových kategorií izraelských rukojmí mimo ženy a děti.

„Teroristická skupina Hamás nesplnila své závazky vyplývající z dohody, která zahrnovala propuštění všech žen a dětí, které byly na seznamu poskytnutém Hamásu a který skupina schválila,“ uvádí se v prohlášení Netanjahuovy kanceláře. „Šéf Mosadu děkuje řediteli CIA, egyptskému ministrovi zpravodajských služeb a katarskému premiérovi za partnerství a obrovské zprostředkovatelské úsilí, které vedlo k propuštění 84 žen a dětí z Pásma Gazy, a nadto 24 cizích státních příslušníků,“ dodává.

Zástupce šéfa palestinského teroristického hnutí Hamás Sálih Arúrí v sobotu večer televizi al-Džazíra řekl, že skupina nepropustí další rukojmí, pokud nebude prodlouženo příměří a pokud Izrael neosvobodí všechny palestinské vězně. Předák Hamásu zároveň tvrdí, že zbývající rukojmí jsou izraelští vojáci a Izraelci, kteří absolvovali vojenskou službu. To však neodpovídá tvrzení Izraele.

Příměří, které začalo 24. listopadu, předpokládalo, že Hamás propustí všechny izraelské ženy a děti zajaté 7. října výměnou za propuštění Palestinců, včetně žen, držených v izraelských věznicích. Klid zbraní trval týden a byl dvakrát prodloužen. Z toho, že prodloužit ho potřetí už se nezdařilo, se vzájemně obviňují Izrael a Hamás.

V době, kdy příměří skončilo, bylo v Pásmu Gazy stále zadržováno 136 lidí, z toho 114 mužů, 20 žen a dvě děti, píše ToI. Deseti z rukojmích je 75 let a více a drtivou většinu, tedy 125 z nich, tvoří Izraelci. Dalších 11 rukojmí jsou cizí státní příslušníci, včetně osmi občanů Thajska.

Humanitární pomoc

Do Pásma Gazy v sobotu přejely z Egypta přes hraniční přechod v Rafáhu první kamiony s humanitární pomocí od pátečního rána, kdy skončil klid zbraní, informoval o tom ToI s odvoláním na vyjádření palestinského Červeného půlměsíce, jenž uvedl, že od svých egyptských partnerů obdržel první kamiony s pomocí.

Informaci přinesla také agentura Reuters s odvoláním na své zdroje z egyptských bezpečnostních kruhů, podle nichž nyní humanitární konvoj zamíří ke kontrole, než bude pokračovat v cestě dále na území Pásma Gazy. Podle zdrojů Reuters překročily přechod v Rafáhu dvě cisterny s palivem a 50 kamionů s humanitární pomocí.

Sýrie

Izrael podnikl podle syrské státní agentury SANA také letecký útok na na příměstské oblasti hlavního města Damašku. Exilová Syrská organizace pro lidská práva podle AFP později uvedla, že údery se soustředily na lokality patřící libanonskému ozbrojenému hnutí Hizballáh, které financuje Írán, a zemřeli při nich dva jeho členové a sedm dalších bylo zraněno.