Požár poškodil katedrálu v Rouen

Požár katedrály v Rouenu (zdroj: Reuters)

Požár poškodil v severofrancouzském Rouen raně gotickou katedrálu. Plameny se asi sedmi desítkám hasičů po víc než hodině podařilo uhasit, nikdo neutrpěl zranění. Příčina požáru zatím není známá. Může ale souviset s probíhající rekonstrukcí.

Na místě zasahovalo podle stanice France Bleu Normandie asi sedmdesát hasičů s třicítkou vozidel, a to včetně specialistů na zásahy na nebezpečných místech. K požáru bylo zprvu obtížné se dostat. Hořet totiž začalo přibližně ve 120 metrech stopadesátimetrové věže. Ta je nejvyšší svého druhu ve Francii.

Požár katedrály v Rouenu
Zdroj: EBU/Police nationale de la Seine Maritime

Na záběrech ze sociálních sítí bylo po vznícení vidět černý dým stoupající z jedné z věží. Úřady katedrálu evakuovaly. Veřejnost vyzvaly, aby činnost záchranných složek maximálně umožnila a místu se pokud možno vyhnula.

Věž katedrály v Rouenu byla před požárem v rekonstrukci. V době vzniku požáru ji tak obklopovalo lešení a částečně zakrývala bílá plachta. Právě tam začalo podle stanice France Bleu hořet. Někteří dělníci se podle starosty nadýchali kouře. Hasiči je ale evakuovali a podle rouenského arcibiskupa odvezli do bezpečí.

Goticko-renesanční katedrálu po celém světě proslavily zejména obrazy francouzského impresionisty Claudea Moneta. Katedrála patří k nejznámějším ve Francii také díky třem věžím, každé z nich postavené v jiném architektonickém stylu. Budova se nachází v chráněné zóně města a od druhé poloviny 19. století je historickou památkou.

Požár jiné slavné památky zažila Francie v roce 2019. V Paříži plameny tehdy zničily velkou část slavné katedrály Notre Dame.