Ukrajinské drony poničily ruská letadla v Pskově a továrnu v Brjansku. Ruský nálet zabíjel v Kyjevě

Horizont ČT24: Největší dronový útok na Rusko a mrtví po náletu okupantů na Kyjev (zdroj: ČT24)

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na Kyjev, uvedla média s odvoláním na ukrajinské představitele. Nálety mířily i na Rusko. Drony zasáhly mimo jiné letiště v Pskově, kde poškodily čtyři transportní letouny Il-76, nebo továrnu na elektroniku v Brjansku, která zřejmě dodává díly do raket Iskander. Rusko hlásí také útok na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Podle Moskvy se celkem jednalo o největší útok bezpilotních letadel na západ Ruska.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila v kyjevském vzdušném prostoru více než dvacet ruských cílů. Rusové podle ukrajinského letectva vyslali na Kyjev a další města skupiny dronů, zatímco Oděsu napadli střelami s plochou dráhou letu, vypuštěnými z lodí. V důsledku pádu trosek nepřátelských raket vznikly ve dvou kyjevských čtvrtích požáry, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu.

„Bohužel, v důsledku pádu trosek do Ševčenkovské čtvrti zahynuli dva lidé,“ napsal náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko v aplikaci Telegram, podle kterého šlo o nejsilnější útok od jara. Kyjevský starosta Vitalij Klyčko dodal, že úlomky rozbitého okna pořezaly čtyřiadvacetiletou ženu. Celkem byli při útoku zraněni tři lidé.

Trosky sestřelených raket spadly na několik budov, park a na školu, uvedli ukrajinští představitelé. „Tlaková vlna rozbila všechna okna, zničené jsou i vchodové dveře. Hrozně jsme se báli,“ uvedla 57letá učitelka Ljudmila, která žije na severozápadě Kyjeva. „Pak za dalších dvacet nebo třicet sekund došlo k dalšímu výbuchu. Teď se snažíme všechno uklidnit,“ dodala.

Další bojové drony zaútočily i na infrastrukturu v Žytomyrské oblasti, kde byly poškozeny mimo jiné železniční tratě, což způsobilo zpoždění vlaků. Podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana během nočního útoku všech 28 raket a patnáct ze šestnácti bezpilotních letounů.

Sirény se v noci rozezněly i v Záporoží. Zpravodajka ČT Darja Stomatová uvedla, že ukrajinská bezpečnostní služba SBU a policisté evakuovali hotel, ve kterém byli ubytovaní novináři. „Dostali informaci, že právě tento hotel by se mohl stát cílem útoku,“ uvedla.

Ve středu večer ukrajinská agentura Unian informovala, že se v Doněcké oblasti na východě země v úterý zřítily dva armádní vrtulníky, přičemž zahynulo šest ukrajinských pilotů. Všichni piloti měli podle zpráv v médiích hodnost důstojníků a zemřeli při plnění „bojového úkolu“. Příčina neštěstí zatím není známá.

Drony nad Ruskem

Vzdušné útoky mířily ve středu i na Rusko. Podle tamních úřadů na ně reagovala protivzdušná obrana v několika regionech země. Cílem byly Pskovská, Brjanská, Kalužská, Orlovská, Rjazaňská a Moskevská oblast. Útok byl veden i na nezákonně anektovaný Krymský poloostrov.

Nejvýznamnější úder se nejspíš odehrál v Pskově asi 660 kilometrů severně od ukrajinských hranic, poblíž hranic s Estonskem a Lotyšskem. Tam byla na letišti Kresty podle ruských představitelů poškozena čtyři vojenská transportní letadla Il-76. Místní kanál Pskovskaja gubernija působící v sociální síti Telegram podle BBC uvedl, že požár vypukl i na území 2. brigády sil zvláštního určení, které se nacházejí vedle letiště.

Od letiště byly slyšet desítky výbuchů, řekl místní obyvatel ruské redakci BBC. Na sociálních sítích se objevily záběry velkého požáru, který na letišti zřejmě propukl.

Kyjev zničení ruských letadel v Pskově potvrdil, povahu incidentu ale nekomentoval, napsala agentura Reuters. „Ano, čtyři transportní letouny Il-76 byly na letišti v Pskově zničeny a nelze je opravit. Také několik dalších letounů je poškozeno, ale tyto informace prověřujeme,“ uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov.

Podle serveru RBK-Ukrajina podotkl, že se jednalo o „práci příslušných skupin na území a z území agresorského státu“, jak Ukrajina nazývá Rusko. Kyjev obvykle podobné útoky bezpilotními letouny oficiálně nekomentuje.

Gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov nařídil zrušení všech středečních letů mířících na letiště v Pskově i z něj, aby mohly být během dne na místě vyčísleny všechny škody. Útoky si podle něj nevyžádaly žádné oběti a oheň se podařilo dostat pod kontrolu. Na likvidaci požáru se podílelo 65 lidí, napsala agentura TASS. Podle nepotvrzených zpráv médií mohlo na letiště zaútočit deset až dvacet dronů, uvedla AP.

TASS připomněl, že v Pskovské oblasti byl naposledy útok dronů zaznamenán na konci května, kdy dva bezpilotní letouny poškodily kancelářskou budovu ropovodu. Útok se obešel bez zraněných.

Sociální sítě podle BBC také uvádějí, že v Brjansku jeden ze sestřelených dronů dopadl na jeden z největších ruských podniků na výrobu mikroelektroniky a způsobil požár, který byl mezitím uhašen. Podle kanálu Nexta továrna vyrábí komponenty pro střely Iskander.

Ve středu večer gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o sestřelení dalších dvou ukrajinských bezpilotních letounů nad regionem, který spravuje. „Ranění ani škody nejsou,“ uvedl podle agentury Interfax.

Agentura TASS s odkazem na Moskvou dosazeného šéfa Krymu Sergeje Aksjonova ve středu večer informovala o sestřelení rakety nad východní částí Ruskem nelegálně anektovaného ukrajinského poloostrova.

Už v noci na středu uvedla, že byla dočasně uzavřena moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo, aniž by uvedla příčinu. Letiště se v minulosti uzavírala při náletech dronů na ruskou metropoli.

Rusko hrozí odvetou

Moskva v reakci na rozsáhlý útok pohrozila odvetou. Útoky „nezůstanou nepotrestány“, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Bezpilotní letouny, z nichž některé zasáhly i leteckou základnu v Pskově, která leží 600 kilometrů od Ukrajiny, by nedokázaly doletěl tak daleko, kdyby neměly k dispozici informace ze Západu, dodala mluvčí.

Jak řekl mluvčí Kremlu, ruské úřady se nyní snaží zjistit, odkud byly drony vypáleny, aby zabránily dalším podobným útokům. Ruský vůdce Vladimir Putin je o všech aktualitách neustále informován, dodal podle agentury Reuters Dmitrij Peskov.

Komentář Kremlu přišel poté, co se na internetu objevily spekulace, například od šiřitele kremelské propagandy Vladimira Solovjova, že do Pskova by mohly létat drony nikoli z Ukrajiny, ale z pobaltských zemí.

Lotyšská ministryně obrany Inára Múrnieceová označila spekulace o zapojení její země do útoku na pskovské letiště za absurdní výmysl. „S největší pravděpodobností to má odvést pozornost ruského obyvatelstva od ztrát ruské armády na frontě i od ztrát uvnitř země, kdy je ničena ruská vojenská technika a infrastruktura,“ uvedla Múrnieceová podle serveru Delfi.

Ukrajina se k útokům v hloubi ruského území obvykle nevyjadřuje. Západní spojenci Ukrajiny obecně zakazují Kyjevu používat zbraně, které mu dodávají, k útokům na ruské území, nicméně Kyjev má podle nich právo provádět takové údery vlastními zbraněmi.