Trump víc mluvil, Harrisová diktovala směr, píší média. Demokratku podpořila Swiftová

Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se v předvolební debatě podařilo rozhodit exprezidenta Donalda Trumpa a zatlačit jej do defenzivy, uvádí světová média včetně agentury Reuters nebo listu The New York Times (NYT). Trump na její výpady opakovaně reagoval nepravdivými výroky či osobními útoky, uvádí. Podle agentury AP se výkon Harrisové zdál být opakem červnového vystoupení končícího prezidenta Joea Bidena.

Nejstarší prezident v dějinách Spojených států Joe Biden si v televizním duelu vedl tak špatně, že se dostal pod nevídaný tlak dřívějších spojenců a nakonec z kampaně odstoupil. Nová kandidátka Demokratické strany Harrisová se nyní představila s jasnými a soustředěnými odpověďmi, kterými zdůrazňovala rozdíly mezi sebou a Trumpem, píše AP. „Harrisová byla většinu času schopná podávat rázné a jasné sdělení. Trump se zdál být naštvaný a v defenzivě,“ napsal list NYT.

„Od chvíle, kdy viceprezidentka Kamala Harrisová v úterý večer přišla na debatní pódium ve Filadelfii, bylo jasné, že měla jediný cíl: dostat se bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi pod kůži,“ komentoval zase debatu deník The Washington Post.

Podle tohoto listu i dalších médií se to viceprezidentce ve vysílání televize ABC dařilo. V bleskovém průzkumu mezi televizními diváky vypracovaném pro televizi CNN uvedlo 63 procent respondentů, že vítězem duelu byla Harrisová. Web Politico připomenul, že po červnové debatě v podobné sondáži označily dvě třetiny diváků za vítěze Trumpa.

Harrisová v téměř dvouhodinovém střetu exprezidenta neustále popichovala narážkami na jeho prohru v minulých volbách, na jeho soudní kauzy, na bývalé spolupracovníky, z nichž se stali Trumpovi kritici, nebo na návštěvnost jeho předvolebních mítinků. „Trump, který si zakládá na tom, jaké davy přitahuje, byl zjevně dopálený,“ napsala agentura Reuters.

Trumpův výkon kritizují i tradičně konzervativní média

Na Trumpovu adresu poněkud nečekaně zazněla kritika i od některých tradičně konzervativních médií, jako například stanice Fox News, jejíž komentátor napsal, že debatu vyhrála Harrisová. Trump v rozhovoru s televizí ovšem svůj výkon hodnotil na výbornou.

Komentátor Fox News uvedl, že však není jisté, zda Harrisové výkon v debatě ovlivní výsledek voleb. Trump podle něj hovořil přímo ke své voličské základně. Demokratická kandidátka podle komentátora sice „odpovídala lépe na otázky o potratech, zdravotnictví, změně klimatu a budoucí vládě“, avšak Trump v závěru podle komentátora „uhodil hřebíček na hlavičku“, když podotkl, že většina lidí není spokojená s tím, kam USA za současné vlády směřují.

I podle listu The Wall Street Journal (WSJ) Harrisová v debatě jasně zvítězila. Nikoliv však kvůli popisu své politické vize, ale protože k debatě přistoupila strategicky, Trumpa provokovala a on se nechal vytočit a vyjmenovával minulé křivdy. „Většinu debaty hovořil o minulosti nebo o Joeu Bidenovi, o imigrantech, nemluvil však o tom, jak v příštích čtyřech letech zlepší životy Američanům,“ uvedl list.

Trump spolkl návnadu, píše FAZ

I podle komentářů v německých médií Harrisová zatlačila v první společné předvolební debatě Trumpa do kouta. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung současná viceprezidentka bývalého šéfa Bílého domu neustále provokovala a on její návnadu „spolkl i s navijákem“. I Süddeutsche Zeitung píše, že po „nervózním začátku“ se Harrisové podařilo dostat oponenta do defenzivy. „Republikán začal zuřit a ztrácet se v absurditách,“ napsal deník.

Amerikanista Jiří Pondělíček o debatě Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Během celého večera Trump spíše než aby rozebíral minulost Harrisové, znovu obhajoval své výsledky. Mluvil sice více, ale sebevědomá Harrisová, která byla podle francouzského deníku Le Figaro na rétorický souboj „viditelně dobře připravená“ diktovala směr debaty.

Deník NYT podotkl, že kontrast mezi kandidáty byl patrný i při ztlumeném mikrofonu – zatímco se republikánský kandidát mračil, demokratka se většinou usmívala. Harrisová se dívala do kamery, když mluvila, a sledovala Trumpa, když hovořil on, exprezident hleděl na moderátory, na Harrisovou nekoukal, když odpovídala, a chvílemi se ušklíbal, všimla si i britská stanice Sky News.

I amerikanista Jiří Pondělíček považuje Harrisovou za vítězku debatního souboje, vítězství však označil za těsné. „Žádné KO se nekonalo. I když Trump působil nesoustředěně, některé jeho odpovědi byly zmatené, ale celkově řekl to, co chtěl říct a nebyla to pro něj žádná katastrofa,“ dodal. Harrisová byla podle Pondělíčka útočnější, aniž by ale působila agresivně a většinou se jí dařilo nastolovat agendu.

Vyvracení fám

Exprezident na kritiku od soupeřky reagoval smrští nepravdivých tvrzení, dezinformací a osobních útoků. Mimo jiné šířil fámu o tom, že imigranti v jistém městě ve státě Ohio pojídají lidem domácí mazlíčky. „Ve Springfieldu jedí psy! Ti lidé, kteří přišli, jedí kočky!“ řekl. Podobná tvrzení o přistěhovalcích z Haiti v posledních dnech na sociálních sítích propagovali mnozí Trumpovi spojenci včetně miliardáře Elona Muska, úřady v Ohiu je však označily za nepodložená.

Zpravodaj ČT Vostal po debatě Trumpa s Harrisovou (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od červnové debaty tentokrát dvojice moderátorů některé Trumpovy výroky vyvracela ihned po jeho odpovědích. Stalo se tak například v momentě, kdy Trump znovu obvinil demokraty, že chtějí umožňovat nejen potraty, ale také zabíjení miminek po narození. Prezident z let 2017 až 2021 pronesl i řadu dalších nepravdivých nebo zavádějících výroků, například když znovu vykresloval výsledek minulých prezidentských voleb jako podvod nebo prohlásil, že neměl nic společného se vpádem svých stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021.

Debata byla ale plná osobních útoků a vzájemných obvinění z obou stran, podotkl zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. Trump se snažil svoji oponentku vykreslit jako někoho, kdo zničí Ameriku, Harrisová to hrála na notu, že exprezident rozděluje společnost a představuje minulost, zatímco ona budoucnost. „Samozřejmě to, jak proběhla první debata, to, že to vypadá, že si Harrisová vedla líp, neznamená, že vyhraje i volby,“ upozornil Vostal.

Nepravdy pronášela také Harrisová, která mimo jiné řekla, že Trump po odchodu z úřadu zanechal USA s nejhorší nezaměstnaností od meziválečné Velké hospodářské krize. Na začátku roku 2021 ovšem míra nezaměstnanosti činila 6,4 procenta, což podle NYT zdaleka podmínku Harrisové nesplňuje.

Demokratická senátorka z Kalifornie Laphonza Butlerová označila Harrisové výkon za pětihvězdičkový. „Potřebovala udělat několik věcí a udělala je velmi dobře. Demonstrovala, že se bude chovat prezidentsky, že je připravená vést zemi jménem všech Američanů. Představila se velkému počtu lidí, co se týče obecenstva. Byla to velká chvíle,“ zhodnotila. Míní, že bývalého prezidenta dostala do defenzivy a jasně prokázala, že Trump chtěl mluvit o sobě, ne o jednotlivých politikách a idejích.

S tím souhlasí i amerikanista Jan Beneš. „Kamala Harrisová dovedla vytvořit kontrast mezi sebou, jako kandidátkou budoucnosti, a Trumpem, jako stárnoucím, velmi narcistně orientovaným kandidátem minulosti,“ zhodnotil odborník. Kontrast se objevil i v oslovování, poukázal Beneš. Zatímco bývalý prezident jméno Kamaly Harrisové v debatě nezmínil a říkal pouze „she“ (ona), demokratická kandidátka Trumpa oslovovala celým jménem či o něm mluvila jako o exprezidentovi, bývalém lídrovi.

Amerikanista Jan Beneš komentuje prezidentskou debatu ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Exprezident Trump v televizní debatě prohlásil, že jeho demokratická soupeřka Harrisová nenávidí Izrael i Araby a nechal se slyšet, že vítězství Harrisové v listopadových prezidentských volbách by vedlo k zániku židovského státu, všimla si izraelská média. Zároveň vypichují, že Harrisová zdůraznila právo Izraele na obranu s tím, že záleží na tom, jak taková obrana vypadá. Izraelský list Ha’arec poznamenal, že tvrzení obou kandidátů ohledně izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy se nijak zvlášť nelišilo od jejich dřívějších vyjádření. I The Jerusalem Post výroky obou kandidátů označil za „poněkud předvídatelné“.

Harrisovou po debatě podpořila i Swiftová

Jedna z největších popových hvězd současnosti Taylor Swiftová bezprostředně po televizní debatě na Instagramu oznámila, že bude ve volbách hlasovat pro Harrisovou. Zpěvačka již v minulosti dala najevo antipatie vůči Republikánské straně a před minulými prezidentskými volbami podpořila demokrata Joea Bidena.

„Myslím, že je rozvážnou a nadanou vůdkyní, a jsem přesvědčená, že můžeme v téhle zemi dosáhnout o hodně víc, když nás vede klid, a ne chaos," uvedla 34letá zpěvačka o současné viceprezidentce. Vyzdvihla také guvernéra Minnesoty Tima Walze, kterého si Harrisová vybrala jako kandidáta na viceprezidenta, jehož označuje za politika, který po desetiletí hájí práva lidí LGBT+ a právo žen rozhodovat o svém těle.

Někteří voliči míní, že podpora od Swiftové by mohla být přínosným momentem pro kampaň Harrisové. „Povede to k dalším příspěvkům, větší voličské registraci, zvlášť u mladých lidí. Zvýší to skokově propast v entuziasmu pro tuto kampaň versus kampaň Donalda Trumpa,“ řekl ČT24 bývalý Trumpův mluvčí, republikán a nyní podporovatel Harrisové Anthony Scaramucci.