Tajné manželství se stalo veřejným. Izrael a Spojené arabské emiráty uzavřely historickou dohodu

Události: Historická dohoda SAE s Izraelem (zdroj: ČT24)

Spojené arabské emiráty se stanou prvním státem Perského zálivu, který naváže diplomatické styky s Izraelem. Budou tak teprve třetí arabskou zemí, jež má aktivní diplomatické vztahy s židovským státem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteru napsal, že jde o „historický den pro Izrael“. Zároveň ale popřel, že by anexe Západního břehu byla smetená ze stolu.

Spojené arabské emiráty navážou jako třetí arabský stát diplomatické styky s Izraelem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteru napsal, že „dnešek je pro Izrael historický den“. Podle Dubaje se Izrael vzdá některých nároků na palestinských územích.

Netanjahu vzápětí uvedl, že izraelské plány na anexi Západního břehu jsou zatím pozastavené, ale nejsou zcela smetené ze stolu. Stále se ještě mohou časem prosadit ve spolupráci s USA.

V televizním projevu k oznámení dohody dodal, že jde o začátek „nové éry“ v izraelských vztazích s arabským světem, uvedly tiskové agentury.

Dohodu vítají Spojené státy americké. Podle ministra zahraničí Mikea Pompea jde o „obrovský krok“ vpřed. Americký prezident Donald Trump vyjádřil nadšení z toho, že dva „velcí přátelé“ Spojených států dosáhli průlomu. Reagoval i demokratický kandidát Joe Biden. Podle něj dosažená dohoda dokazuje, jakou roli může plnit americká diplomacie. 

Velké předvolební vítězství pro Trumpa, píší agentury

Navázání styků je podle agentur vzácným diplomatickým vítězstvím pro Trumpa před listopadovými prezidentskými volbami poté, co jeho snahy ukončit válku v Afghánistánu zatím nepřinesly žádné plody a úsilí o trvalý mír mezi Izraelem a Palestinci nijak nepokročilo. Izrael a SAE patří mezi Trumpovy nejbližší zahraniční spojence.

V Izraeli toto oznámení přichází po letech chlubení premiéra Netanjahua, že se jeho vláda těší těsnějším vztahům s arabskými zeměmi, než se veřejně přiznává. Netanjahu usiloval o stavbu osad na půdě, o kterou stáli Palestinci, a uvítal Trumpův návrh, který mu umožní anektovat značné části okupovaného Západního břehu, zatímco povolí Palestincům omezenou autonomii v jiných oblastech.

V případě SAE navázání diplomatických vztahů s Izraelem posílí mezinárodní snahu působit jako paprsek tolerance na Blízkém východě, přestože zemi vedou autokratičtí vůdci.

A pokud jde o Palestince, kteří jsou ve svém boji za nezávislost dlouhodobě závislí na arabské podpoře, jde jak o vítězství, tak dílčí prohru. Dohoda sice zastaví izraelské plány na anexi, ale Palestinci opakovaně vyzývali arabské státy, aby nesouhlasily s urovnáním vztahů s Izraelem, dokud nebude uzavřena mírová dohoda ustavující nezávislý palestinský stát.

Velké překvapení, myslí si Szántó

Situaci v pořadu 90' komentoval bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Podle něj dohody připomínají události let 1979, 1993, 1994, kdy Izrael uzavřel dohody s Egyptem, Jordánskem a Palestinou.

„Je to něco, co opravdu bude zcela zásadně měnit politickou, ekonomickou a možná i vojenskou mapu Blízkého východu. To, že toto bylo vyhlášeno v roce 2020, je překvapení,“ řekl. Podle současného zpravodaje Davida Borka dohoda připomíná tajné manželství, které je nyní veřejné.

„Spojené arabské emiráty vnímají společnou hrozbu Íránu a to, že jim za to stojí formalizovat jejich neformální vztahy s Izraelem,“ vysvětlil Borek. Situaci přirovnal k roli Jugoslávie za studené války, která začala fakticky fungovat jako partner Západu poté, co se nepohodla se Stalinem.

„Ten plán Donalda Trumpa pro Blízký východ byl součástí vyjednávací taktiky, měl za úkol nastartovat ochotu muslimských zemí k této dohodě,“ řekl. Podle něj musely Spojené arabské emiráty tento krok udělat, aby zabránily anexi palestinských území.

Podle zpravodaje v USA Davida Miřejovského lze sice událost interpretovat jako úspěch Trumpovy administrativy na mezinárodním poli, ale domácí elektorát většinou zajímají jiná témata.

Letecká doprava bude ekonomicky výhodná, míní Kalhousová

Podle Ireny Kalhousové z Univerzity Karlovy středeční události do určité míry uklidní Blízký východ. „De facto to vytrhlo trn z paty Benjaminu Netanjahuovi, který teď má velmi dobrý důvod nepokračovat v anexi, nebo tu agendu odložit ad acta,“ vysvětlila. Status quo se podle ní ale Palestincům stále nebude líbit, přesto mírová dohoda přispěje ke stabilitě.

„Mluví se o tom, že by mohli muslimští turisté létat přes Dubaj do Jeruzaléma, což by byl samozřejmě obrovský finanční zisk pro Izrael,“ dodala. Pokud by se našla cesta, jak umožnit muslimským turistům navštívit Izrael, bylo by to podle ní dobře. 

Mírová smlouva by mohla být brzy

Podle Borka by mohla mírová smlouva být hotová v řádu několika následujících týdnů. „Právní terminologií je to smlouva o smlouvě budoucí. Není to jen formalitou, ale je to jen půlkrok k tomu, aby ta mírová smlouva byla finalizovaná a podepsaná,“ řekl.

Ohlasy v USA jsou podobné napříč politickým spektrem. Za zásadní považují americkou roli jak demokraté, tak republikáni. Miřejovský ovšem podotkl, že se demokraté vyhýbají tomu přiznat úspěch přímo prezidentovi Trumpovi.

„Všechny reakce, co jsem měl možnost vidět, úplně pomíjí přínos Donalda Trumpa, a pokud ho zmiňují, tak říkají, že pokud Joe Biden vyhraje, tak nepřipustí anexi palestinských území Izraelem,“ popsal. 

Události, komentáře: Historická dohoda mezi SAE a Izraelem (zdroj: ČT24)

OSN vítá posílení míru a bezpečnosti

„Jakákoli iniciativa, která může přispět k podpoře míru a bezpečnosti na Blízkém východě, je vítaná,“ prohlásil generální tajemník OSN António Guterres. Reagoval tak na oznámení dohody o normalizaci vztahů mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem, kterou pomohly zprostředkovat Spojené státy, informovala agentura Reuters.

Ostré odsouzení naopak zaznělo z Íránu. Polostátní tisková agentura Tasnim, která je napojená na elitní íránské Revoluční gardy, označila dohodu za „hanebnou“. Pro Írán je dohoda značnou ranou, protože posiluje regionální opozici proti Teheránu, který SAE, Izrael a USA vnímají jako největší hrozbu pro konflikty sužovanou oblast. Írán a Izrael jsou dávnými nepřáteli; Jeruzalém především znepokojují íránské snahy vyvinout jaderné zbraně, což Teherán popírá.

Dohodu pak uvítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. „Se zájmem a oceněním jsem sledoval společné prohlášení USA, SAE a Izraele, podle nějž Izrael zastaví anexi palestinského území a přijme kroky k míru na Blízkém východě,“ napsal na Twitter. „Oceňuji úsilí všech, kdo dosáhli dohody s cílem vnést prosperitu a stabilitu do naší oblasti,“ dodal.