Srbský Press: Za Karadžiče dali Američané 5 milionů dolarů

Bělehrad - Pět milionů dolarů (77,5 milionu korun) měla zaplatit americká organizace Odměna za spravedlnost lidem, kteří dodali srbským úřadům informace vedoucí k dopadení Radovana Karadžiče. Napsal to dnešní srbský list Press. Částka měla být převedena na anonymní konto registrované na Britských panenských ostrovech. Sama organizace odmítla nové informace komentovat.

Karadžič, podezřelý z válečních zločinů v bývalé Jugoslávii, byl po 13 letech na útěku dopaden podle srbské vlády 21. července v Bělehradě. Někdejší bosenskosrbský předák, který byl minulý týden převezen do Haagu a stanul před tribunálem pro válečné zločiny, ale tvrdí, že byl zatčen již o tři dny dříve a poté držen na neznámém místě.

Po dopadení Karadžiče zůstávají na svobodě ještě dva prominentní uprchlíci z dob balkánského konfliktu v letech 1992 až 1995 - tehdejší velitel bosenskosrbské armády generál Ratko Mladić a předák chorvatských Srbů Goran Hadžić. Oba dnes vyzval srbský ministr obrany Dragan Šutanovac, aby se pro dobro Srbska vzdali.

Karadžić chce za svědky Albrightovou a Holbrooka

Sám Radovan Karadžić dnes vyzval haagský soud, aby jako svědky v jeho případu předvolal bývalou americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou a jejího vyslance pro Balkán Richarda Holbrookea. Karadžić tvrdí, že s Holbrookem uzavřel dohodu, že nebude souzen, když se stáhne z veřejného života. Americký diplomat to popírá, a Karadžić proto chce, aby se k údajné úmluvě vyjádřil pod přísahou. Mluvčí tribunálu nesdělila, zda soud jeho žádosti vyhoví.