Demilitarizovaná a deradikalizovaná, řekl Netanjahu k budoucnosti Gazy

Projev Netanjahua (zdroj: EBU)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu v americkém Kongresu řekl, že Pásmo Gazy si po válce představuje „demilitarizované a deradikalizované“. Svět podle něj čelí střetu civilizace s barbarstvím a zdůraznil, že Izrael a USA musí stát při sobě. Před budovou Kongresu se zatím shromáždili protestující, policie proti nim použila pepřový sprej.

Netanjahu prohlásil, že Gaza má být po válce „demilitarizovaná a deradikalizovaná“. Představil vizi, kde bude teroristické hnutí Hamás zlikvidováno a kde si Jeruzalém „v dohledné budoucnosti“ udrží nad územím bezpečnostní kontrolu, napsal server Washington Post (WP).

Netanjahu americkým zákonodárcům řekl, že Izrael neusiluje o osídlení Gazy a že po válce by enklávu měli vést Palestinci, kteří neusilují o zničení jeho země.

Nastíněné uspořádání je nicméně v rozporu s mírovým plánem, který předložil americký prezident Joe Biden. Americká administrativa a její arabští partneři se shodně domnívají, že oživení cesty k dvoustátnímu uspořádání a nezávislému palestinskému státu je nezbytným předpokladem poválečného plánu, který má šanci na úspěch.

„Dokud tu bude Netanjahu, není šance na jakýkoli posun směrem k plánu na následné uspořádání,“ řekl serveru WP arabský představitel zapojený do rozhovorů o poválečné Gaze, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Vysoce postavený představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí sdělil agentuře Reuters, že projev Netanjahua ukazuje jeho neochotu uzavřít dohodu o příměří. Zuhrí uvedl, že jakékoliv spojenectví s Netanjahuem by se rovnalo „zradě krve mučedníků“.

Izraelský premiér v projevu poděkoval jak Bidenovi, tak bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Pokusil se tak ukázat, že podpora Izraele je v zájmu USA,“ zmínila ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová v pořadu Horizont ČT24. Akademička se domnívá, že sami Izraelci budou vnímat mnohé věci z projevu jako cynické, obzvláště pasáž, kde mluvil o tom, co udělal pro osvobození rukojmí.

Irena Kalhousová o americké návštěvě Benjamina Netanjahua (zdroj: ČT24)

Bojování v Gaze

Netanjahu v Kongresu mluvil o hrozbě, kterou představuje Írán, a nazval to bojem nikoli mezi dvěma společenstvími, ale mezi „barbarstvím“ a civilizací. Dodal, že Izrael a USA musí spolupracovat. „Když držíme pohromadě, tak se stane něco úžasného. My vyhrajeme, oni prohrají,“ prohlásil na adresu oponentů Izraele na Blízkém východě.

Následně zdůraznil ztráty na životech během útoku palestinských teroristických skupin ze 7. října, utrpení izraelských rukojmí zavlečených do Pásma Gazy a strádání jejich rodin. Útok také přirovnal k teroristickým útokům z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu a k útoku japonských sil na Pearl Harbor v prosinci 1941.

Netanjahu před americkými zákonodárci vyzdvihl čtyři vojáky izraelské armády přítomné v Kongresu, kteří se podle jeho slov vyznamenali během 7. října nebo následných bojích v Pásmu Gazy.

90′ ČT24: Projev Benjamina Netanjahua v americkém Kongresu (zdroj: ČT24)

Tvrdí, že válka v Gaze má nejméně obětí ze všech konfliktů, které probíhaly v městském prostředí. „Izrael přesunul civilisty mimo nebezpečí. Říkali nám, že to nezvládneme, ale dokázali jsme to,“ zdůraznil Netanjahu.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž zahynulo na dvanáct set lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmí výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává zhruba 120 rukojmích, ne všichni jsou ale stále živí. Úřady spravované Hamásem tvrdí, že při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od té doby přišlo o život přes 39 tisíc Palestinců a zraněno bylo přes 89 tisíc lidí. Tyto počty nelze ověřit.

Spojené státy Jeruzalém podporují, ale vymezily se vůči agresivnímu postupu izraelské armády a pozastavily dodávku silných leteckých pum. Zároveň se již několik měsíců neúspěšně snaží zprostředkovat dohodu o příměří.

Protesty

Do Washingtonu se sjely tisíce demonstrantů, kteří se snažili zablokovat ulice před Netanjahuovým vystoupením. 

Někteří z demonstrantů, kteří stojí za Hamásem, by se podle Netanjahua „měli stydět“. Účastníky protestů, které podle jeho slov financuje Teherán, označil za „užitečné idioty“. Dále kritizoval vedení amerických univerzit, které nechtěly odmítnout útoky proti Izraeli.

„Kdykoliv a kdekoliv vidíme zhoubu antisemitismu, musíme to bez výjimky odmítnout,“ zdůraznil.

Policie použila pepřový sprej proti početnému davu protestujících, kteří se vydali ke Kapitolu. Pět lidí zatkla za narušení projevu Netanjahua přímo v budově Kapitolu. Všechny vyvedla z galerie, uvedla policie na síti X. Narušování chodu Kongresu a demonstrace uvnitř komplexu Kapitolu jsou v rozporu se zákonem, zdůraznil server WP.

Kalhousová připomněla polarizaci v rámci Demokratické strany. „Hlavně ti progresivnější demokraté projev bojkotovali a izraelského premiéra kritizují za to, jakým způsobem vede Izrael válku v Gaze.“

U republikánů je podle ní velká podpora Izraele, ale je mezi nimi hodně hlasů, které prosazují izolacionismus Ameriky. „A pak je otázkou, zda Amerika bude chtít být aktivní na Blízkém východě, což Netanjahu ve svém projevu akcentoval,“ dodala akademička.

Na pódiu před Kongresem, kde se konala několikatisícová demonstrace, se mezi transparenty objevil i jeden, který izraelského premiéra označoval za „hledaného válečného zločince“ v narážce na zatykač, o který usilují žalobci Mezinárodního trestního soudu. Netanjahu obvinění z válečných zločinů důrazně odmítá.

Úterní demonstrace

První protesty proběhly už v úterý, manifestaci zaměřenou proti americkému vyzbrojování Izraele zorganizovala skupina Jewish Voice for Peace. Stoupenci této židovské propalestinské skupiny obsadili vestibul budovy Cannon House s kancelářemi zákonodárců a jejich poradců, napsal deník The Washington Post (WP).

Účastníci, mezi nimiž podle WP byli rabíni, Američané izraelského původu i potomci přeživších holocaustu, se usadili na podlaze v červených tričkách s nápisem „Židé říkají přestaňte vyzbrojovat Izrael“. „Posledních devět měsíců jsme svědky nesčetných hrůz v Gaze, páchaných v našem jménu a financovaných naší vládou,“ komentovali protest organizátoři.

Policie oznámila, že zadržela na dvě stě lidí. „Řekli jsme lidem, kteří vešli dovnitř legálně, aby přestali, jinak budou zatčeni. Nepřestali,“ citovala z policejního prohlášení agentura Reuters.