Budeme diskutovat o obnovení mezivládních konzultací, řekl Lipavský na Slovensku

Události: Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštívil Slovensko (zdroj: ČT24)

Vzájemné vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou nadstandardní a je třeba o ně dbát, vůle k tomu je na obou stranách, prohlásil v úterý český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle Lipavského česká vláda „v nějaký moment“ povede diskusi ohledně možného obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem, které pozastavila letos v březnu kvůli rozdílným názorům obou zemí na klíčová témata zahraniční politiky. Ty se projevují hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Lipavský jednal se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (Smer), sešel se i s novým slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim.

„Já velmi intenzivně pracuji na tom, aby se rozvíjely vztahy se Slovenskem,“ řekl Lipavský na společné tiskové konferenci s Blanárem, na které oba ministři hovořili o dalších projektech spolupráce obou zemí. Uvedl také, že na návštěvu Slovenska přijedou čeští ministři školství, kultury a zemědělství.

Blanár sdělil, že s českým kolegou jednal o programu spolupráce mezi mladými lidmi v Česku a na Slovensku a že ministerstva zahraničí připraví podklady ohledně vzájemných konzultací.

Šéf slovenské diplomacie v reakci na rozhodnutí Prahy přerušit mezivládní konzultace se Slovenskem řekl, že je třeba se vzájemně respektovat. „Všechny bilaterální vztahy běží dále. Nic nemůže narušit nadstandardní vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem,“ uvedl. Dodal, že slovenská vláda je připravena přivítat české kolegy s „příznačnou pohostinností“.

Lipavský ocenil, že Slovensko pokračuje v humanitární pomoci Ukrajině a že přijalo ukrajinské uprchlíky. Podle Blanára jeho země pomáhá Ukrajině také dodávkami elektřiny, které má Ukrajina nedostatek po útocích Ruska na její energetickou infrastrukturu, a také chce pokračovat v pomoci při odminování ukrajinského území.

Setkání ministrů zahraničí Česka a Slovenska (zdroj: ČT24)

Lipavský se sešel také s nově inaugurovaným prezidentem Pellegrinim. Upozornil, že je prvním českým představitelem, který se s ním ve funkci oficiálně setkal. Hovořili spolu o připravované první zahraniční cestě, která bude tradičně mířit do Česka. „Myslím si, že je to ukázkou toho, že vztahy jsou nadstandardní, že jsou unikátní, že jsou velice blízké,“ uvedl ministr.

Na jednání s Pellegrinim podle něj ovšem téma pozastavení mezivládních konzultací nerezonovalo. „Všichni se díváme dopředu. Československé vztahy netvoří jenom jednání vlád,“ řekl. „Na slovenské straně je velký zájem“ k pokračování přerušené spolupráce, dodal.

Lipavský hovořil o žhářském útoku v Praze

Lipavský v Bratislavě zmínil i nedávný případ žhářského útoku v garážích pražského dopravního podniku, do kterého se podle české vlády pravděpodobně zapojilo Rusko. „Máme jako česká vláda vážné obavy o bezpečnost Česka v této složité geopolitické době. Demonstroval jsem to na konkrétním příkladu, kdy ruský imperialismus a agresivní politika vede k tomu, že s velkou pravděpodobností tady byl tento incident. To nás vede k různým návrhům, se kterými přicházím v rámci Evropské unie, abychom komplikovali ruským tajným službám tyto operace v Česku a v Evropě,“ uvedl český ministr.

V Bratislavě se sešel také s místopředsedou slovenské sněmovny Peterem Žigou, který je pověřen vedením parlamentu, a vicepremiérem a ministrem obrany Robertem Kaliňákem, který zastupuje ve vládě premiéra Roberta Fica, jenž se zotavuje ze střelných zranění po květnovém atentátu.

Studio ČT24: Ministr zahraničí Jan Lipavský po setkání s Peterem Pellegrinim (zdroj: ČT24)

Česko a Slovensko rozděluje přístup k pomoci Ukrajině

Vlády v Praze a Bratislavě se liší zejména v názoru na rusko-ukrajinskou válku. Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Fico dříve také tvrdil, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala a že Rusko nelze porazit v konvenční válce.

Kvůli odlišným postojům v březnu česká vláda oznámila, že nehodlá v následujících měsících pokračovat v mezivládních konzultacích s Bratislavou. Krok vyvolal bouřlivé reakce v obou zemích. Kritizoval jej premiér Fico i předsedové českých opozičních stran Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).

Naopak šéf největší slovenské opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka vyjádřil pochopení a dva dny po oznámení české vlády přijel do Prahy, kde jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Lítost nad rozhodnutím českého kabinetu vyjádřila tehdejší prezidentka Zuzana Čaputová.