Fiala přijal lídra slovenské opozice. Slovensko není jen Fico, vzkázal Šimečka

Premiér Petr Fiala (ODS) dopoledne přijal v Kramářově vile předsedu nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Schůzka se uskutečnila jen necelé dva dny poté, co česká vláda kvůli rozdílnému pohledu na válečný konflikt na Ukrajině rozhodla o pozastavení konzultací se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Navzdory tomuto faktu Fiala na sociální síti X uvedl, že vztahy mezi zeměmi jsou na výborné úrovni.

S Šimečkou se dle vlastních slov předseda české vlády v otázkách zahraniční politiky shoduje. „Víme, kdo je agresor a kdo je oběť. A také víme, komu je nutné pomáhat,“ poukázal Fiala na rozdílné přístupy české a slovenské vlády k pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Šimečka podle tiskové zprávy Progresivného Slovenska v Kramářově vile tlumočil vzkaz, že Slovensko není pouze předseda vlády Fico.

„Obrovské množství lidí na Slovensku má jasné proevropské a prozápadní myšlení, váží si našeho partnerství a přistupuje zodpovědně k tomu, co se děje v našem sousedství, včetně pomoci Ukrajině,“ zdůraznil Šimečka.

Ocenil také českou iniciativu pro dodání mimoevropské munice na Ukrajinu. Vztahy mezi Českem a Slovenskem považuje za natolik důležité, že je nesmí ohrozit žádná vláda. „Chápu upřímný signál, který nám česká vláda vyslala, i to je přece úlohou nejbližších partnerů,“ pokračoval lídr Progresivného Slovenska.

Místopředseda slovenské Národní rady a předseda opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka o vztahu Česka se Slovenskem (zdroj: ČT24)

„Je v zájmu nás všech, aby Češi a Slováci spolupracovali a rozvíjeli vzájemné vztahy,“ okomentoval schůzku s lídrem slovenské opozice Fiala, který ve středu oznámil, že česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Zároveň ale připomněl, že obě země mají řadu společných zájmů a projektů – například v energetice nebo dopravní infrastruktuře.

Šimečka doufá, že aktuální situace česko-slovenských vztahů je pouze přechodná. „Jsem hluboce přesvědčený o tom, že se všichni čeští partneři upřímně snaží o to, aby naše vzájemné vztahy byly co nejlepší a aby se na nich pracovalo i do budoucna. Akorát považovali za potřebné vyslat tento diplomatický signál s ohledem na výroky Roberta Fica nebo pana Blanára (slovenský ministr zahraničí, pozn. red.), které jsou i z mého pohledu neobhajitelné,“ dodal Šimečka v rozhovoru pro Českou televizi.

Páteční odpolední schůzkou s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) završil Šimečka svůj dvoudenní pobyt v Praze. „Byla to pracovní cesta, jsem místopředseda Národní rady, takže jsem se setkal s předsedkyní sněmovny a poslanci. Zároveň jsem předseda strany, takže jsem měl jednání i s předsedy jiných politických stran,“ řekl po jednání s Pekarovou Adamovou. „Pro mne bylo důležité odevzdat vzkaz, že Slovensko chce a bude dobrým proevropským partnerem,“ dodal.

Šimečka se ve čtvrtek sešel se zástupci Pirátů. Už ve středu označil rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem za asi nejhorší moment od vzniku samostatného Česka a Slovenska.

Podle Fica se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

Riziko „Trojského koně“

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová v rozhovoru pro Českou televizi naopak v této souvislosti připomněla nedávnou schůzku šéfa slovenské diplomacie Juraje Blánara s ruským kolegou Sergejem Lavrovem na diplomatickém fóru v Turecku.

„Spřízněnost a setkávání s člověkem, který je na sankčním seznamu Evropské unie, a zároveň jistý typ předklonu vůči požadavkům Ruské federace znamená, že je zde obrovské riziko vážného Trojského koně v jednáních na úrovni Evropské unie, kde je v současnosti společná politika naprosto zásadní,“ zdůraznila Radičová.

Zároveň upozornila, že se česko-slovenské mezivládní konzultace nezrušily, ale pouze přerušily. „Česká vláda dodala, že na bilaterální úrovni jednání zastavená nejsou. Jde o přerušení společných jednání vládních kabinetů, což je jiná úroveň. A řeší se na nich jiné otázky než ty, které řeší ministři jednotlivých resortů.“

Bývalý ministr zahraničí a kultury Lubomír Zaorálek a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová komentují česko-slovenské vztahy (zdroj: ČT24)

Pomyslný olej do ohně v otázce rozdílného česko-slovenského pohledu na situaci na Ukrajině ale v pátek přilil šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko, který se nechal slyšet, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem a že hájí své zájmy.

„Život není bílý a černý. Každý v tom prsty má, i Ukrajinci, kteří nezvládli přístup k ruské národnostní menšině. Rusové přišli na území s pocitem pomoci svému národu,“ řekl předseda Slovenské národní strany Danko v rozhovoru v rozhlasovém pořadu veřejnoprávního RTVS k tomu, kdo je v konfliktu na Ukrajině agresorem.

Na dotaz moderátorky ohledně porušení mezinárodního práva Ruskem Danko reagoval, že mezinárodní právo porušuje Izrael, a položil řečnickou otázku, kolikrát mezinárodní právo porušily Spojené státy.

„Postavit se na stranu Ukrajiny není řešením problému, protože je to jen eskalováním napětí. Pro mě je řešením demilitarizovaná zóna mezi Ruskem a Ukrajinou, jako na Kypru,“ dodal Danko a zároveň zkritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a také českého premiéra Fialu za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Babiš: Fiala vyměnil Slováky za Ukrajince

K tématu pozastavení česko-slovenských mezivládních konzultací se opakovaně vyjádřil také předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Ve svém pátečním projevu v Poslanecké sněmovně Fialu opět kritizoval. Mimo jiné prohlásil, že český premiér vyměnil Slováky za Ukrajince a že dělá aktivistickou zahraniční politiku. Za vládu reagoval na jeho vystoupení, které se týkalo i dalších témat, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nazval jej okénkem plným lží, dezinformací a breku.

„Od samého nástupu této vlády nejsou pro pana premiéra na prvním místě ani občané České republiky, ale Ukrajinci, stále. A my nemáme nic proti Ukrajincům,“ prohlásil Babiš. „Zrušení mezivládních konzultací je zásadní chybou a jen potvrzuje to, že zahraniční politika této vlády a pana premiéra je aktivistická,“ pokračoval lídr ANO s tím, že Ficův kabinet vzešel ze svobodných demokratických voleb a že by to česká strana měla respektovat.

V českém postupu vůči Slovensku jde podle Babiše také o to, aby se novým slovenským prezidentem nestal nynější předseda sněmovny a vládní strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini. „Pětikoalice v Česku pojede kampaň, protože Slováci na názory z Česka slyší,“ dodal. První kolo volby hlavy státu se bude konat na Slovensku 23. března, případné druhé kolo o dva týdny později.

Faktem je, že Babiš loni před slovenskými parlamentními volbami podpořil Roberta Fica a zároveň se navážel do opozice v čele s výše zmíněným Šimečkou.