Sánchez bude znovu španělským premiérem, ve sněmovně získal těsnou většinu

Události: Vláda Pedra Sáncheze získala důvěru parlamentu (zdroj: ČT 24)

Podle očekávání vyslovila dolní komora španělského parlamentu důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který tak znovu bude premiérem a může sestavit vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve sněmovně o 350 členech. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.

Sánchez si předem zajistil dostatečnou podporu díky dohodě s levicovou aliancí Sumar a také se dvěma katalánskými separatistickými stranami, které získal slibem amnestie pro aktivisty za nezávislost Katalánska.

Ve Španělsku 16. listopadem končí politická nejistota, která trvala od červencových parlamentních voleb. V těch zvítězila opoziční pravicová Lidová strana (PP), její šéf Alberto Núňez Feijóo ale důvěru parlamentu získat nedokázal. Jedenapadesátiletý lídr socialistické strany (PSOE) Sánchez tak usedne do křesla premiéra už na druhé volební období, v čele své první vlády stál od roku 2018.

Sánchezův návrat do úřadu budí ve Španělsku vášně zejména kvůli zákonu o amnestii pro katalánské separatisty, který pravice ostře kritizuje. Už několik týdnů se kvůli chystané amnestii konají velké demonstrace, další je ohlášena na sobotu. „Amnestie nebude útokem na ústavu z roku 1978, jak tvrdíte vy, ale naopak podtrhne její sílu a platnost,“ vzkázal Sánchez protestujícím.

Amnestie by se měla týkat lidí stíhaných za snahu o nezávislost Katalánska od 1. ledna 2012 do letošního 13. listopadu, tedy v období, které zahrnuje i dva plebiscity o osamostatnění tohoto regionu – nezávazné hlasování z roku 2014 a referendum z roku 2017. Hlasování zakázal ústavní soud a justice pak za jeho organizaci potrestala mnoho aktivistů i politiků včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, který žije roku 2017 v exilu v Belgii. Pokud bude zákon o amnestii schválen, měl by se týkat podle španělských médií právě i Puigdemonta.

Při čtvrtečním hlasování o důvěře ve sněmovně nenastala žádná překvapení a pro Sáncheze se vyslovili všichni jeho spojenci – kromě členů aliance Sumar také zákonodárci za dvě katalánské separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC) a Junts, členové dvou baskických stran EH Bildu a PNV a rovněž zákonodárci zvolení za regionální strany z Galicie a Kanárských ostrovů. Proti naopak byli konzervativní poslanci z PP a krajně pravicové strany Vox a zákonodárce za navarskou stranu UPN.

Zatímco ve sněmovně po vyslovení důvěry premiérovi zněl převážně potlesk, před parlamentní budovou protestovalo několik stovek odpůrců Sánchezovy politiky.

Po získání důvěry Sánchezovi přišel pogratulovat Feijóo a oba politici si podali ruku. „Je to chyba,“ řekl šéf největší opoziční strany s tím, že vládu podporuje široké spektrum osmi stran, a to podle něj přinese vládní nestabilitu.

Feijóo při rozpravě tvrdě kritizoval Sáncheze i za amnestii pro katalánské aktivisty. „Já premiér nejsem, protože se neprodávám a neprodávám Španělsko. Mohu vás ujistit, že vám historie žádnou amnestii neudělí,“ prohlásil hlavní představitel Lidové strany.

Předsedkyně dolní komory parlamentu Francina Armengolová ve čtvrtek odpoledne oficiálně oznámí výsledek hlasování králi Felipemu VI., který podle ústavy jmenuje Sáncheze novým premiérem. Podle stanice RTVE by staronový předseda vlády mohl složit přísahu v pátek, což pokládá za velmi pravděpodobné i agentura EFE. Sánchez začne také jednat o skladbě nové vlády, ve které by měli zasednout ministři ze socialistické strany a Sumar.