Rusko se diví Trumpovým díkům za pomoc se zabitím Bagdádího

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že neví o žádné pomoci, kterou by poskytlo americkým jednotkám při zabití šéfa organizace Islámský stát Abú Bakra Bagdádího. Donald Trump přitom Rusům děkoval za umožnění průletu vzdušným prostorem v Sýrii. Íránský ministr informací Američanům vzkázal, že zabili vlastní výtvor. Francouzi a Britové operaci ocenili s tím, že boj proti teroristům nekončí.

Trump v souvislosti s operací poděkoval za pomoc Rusku, Sýrii, Turecku, Iráku a rovněž Kurdům, kteří přispěli cennými informacemi. Podle amerického prezidenta Rusové neznali povahu mise, nicméně „zachovali se k nám skvěle“ a otevřeli k zásahu svůj vzdušný prostor.

„Nevíme o žádné údajné asistenci při přesunu amerického letectva do vzdušného prostoru v Idlíbu během této operace,“ citovala však agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova.

Regionální ohlas

Irácká armáda svůj podíl naopak vyzdvihla: „Po neustálém sledování během celého roku a po vytvoření speciální pracovní skupiny byla irácká zpravodajská služba na základě přesných informací schopna lokalizovat místo v syrské provincii Idlíb, kde se nacházel vůdce teroristů z Daeš Abú Bakr Bagdádí a ti, kteří ho doprovázejí,“ uvedla ve svém prohlášení s použitím arabského pejorativního označení pro Islámský stát.

Zásluhy si připisuje i koalice Syrské demokratické síly (SDF) vedená Kurdy. Její velitel Mazlúm Abdí mluvil o „úspěšné a historické operaci“, která byla „výsledkem společné výzvědné práce“ s USA. Jeden z vůdců SDF Redur Xelil oznámil, že zintenzivní úsilí o dopadení členů spících buněk Islámského státu.

Íránský ministr informací Džavád Azarí Džahromí komentoval smrt Bagdádího: „Není to zas tak velká věc. Jen jste zabili svůj výtvor.“ Íránsko-americké vztahy se zhoršily loni v květnu, když Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a pak obnovil a rozšířil protiíránské sankce.

Podle tureckého prezidenta představuje smrt vůdce IS zásadní zvrat ve společném boji proti terorismu. Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko bude nadále podporovat veškeré protiteroristické úsilí, stejně jako to činilo v minulosti. Bagdádí se ukrýval a byl zabit na území, jehož okrajovou frontovou linii stráží před syrskými jednotkami mimo jiné turecká armáda na několika postech.

Hlasy z Evropy

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová Spojeným státům k operaci poblahopřála. Zároveň varovala, že smrt obávaného teroristy neznamená konec fungování jeho organizace. „Budeme pokračovat v boji proti Islámskému státu, spolu s našimi partnery, a přizpůsobíme se novým okolnostem v regionu,“ napsala.

Jak vyplývá z dopisu, který zaslal francouzský ministr vnitra Christophe Castaner policejním prefektům, Francie se obává odvety za smrt Bagdádího. „Možné zesílení džihádistické propagandy následující po této smrti, které by mohlo vést k výzvám k odvetě, vyžaduje extrémní ostražitost, zejména během veřejných akcí v příštích dnech,“ citovala z Castanerova dopisu agentura Reuters.

„Spolu s našimi partnery z mezinárodní koalice budeme pokračovat v boji až do konečné porážky této teroristické organizace,“ sdělil prezident Emmanuel Macron.

Podobně se vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. „Smrt Bagdádího je důležitým okamžikem v našem boji proti terorismu, nicméně bitva proti zločinnému Daeš ještě nekončí,“ uvedl.