Řecká policie mobilizuje. K hranicím dorazily stovky běženců, čekají, až Turecko „otevře brány“

Spolupracovník ČT Kulidakis: Zatím to vypadá jen na výhrůžky, Turecko nepouští migranty přes hranice (zdroj: ČT24)

Stovky migrantů se shromáždily u řeky Evros na turecko-řecké hranici. Podle řecké televize běženci čekají na přechodu Pazarkule na příležitost, jak se dostat do Řecka. Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan uvedl, že jeho země nadále nebude bránit syrským uprchlíkům v cestě do Evropy. Reagoval tak na zabití tureckých vojáků v syrském Idlibu. Řecko a Bulharsko už kvůli obavám z další migrační vlny posílily hlídky na hranicích.

V turecké provincii Edirne, která hraničí s Řeckem i Bulharskem, se daly kolem půlnoci do pohybu asi tři stovky lidí včetně žen a dětí. Podle turecké agentury Demirören jsou ve skupině Syřané, Íránci a Iráčané.

Také ve městech Izmir, Mugla a Çanakkale se shromažďují migranti, aby se přes moře vydali na cestu do Evropy, upozornila další turecká agentura Anadolu. Rovněž ve čtvrti Zeytinburnu v evropské části Istanbulu se prý lidé chystají odjet do Edirne nebo do měst na pobřeží.

Atény už zdvojnásobily počet policistů střežících hranice s Tureckem a policie pro své příslušníky vydala interní výzvu k mobilizaci. „Vše je pod kontrolou, není důvod k obavám,“ tvrdí nejmenovaný řecký policejní činitel, na kterého se odvolává agentura AFP.

Turci zatím běžencům brání překonat hranici

Zpravodajové řeckých médií informují, že na hraniční přechod Kastanies/Pazarkule se sjelo mnoho policistů, pohraničníků i vojáků. Na místě už je první skupina migrantů.

„Snaží se dostat do Řecka, ale zatím je od toho turecká policie odrazuje a nepodařilo se jim to. Řecké hlídky by podle pokynů za žádných okolností neměly umožnit běžencům, aby přešli hranici. Na ostrově Lesbos by pak měly být posíleny námořní hlídky. Řecku umožňuje zpřísnit hraniční kontroly i opatření v souvislosti se šířením koronaviru,“ popsal situaci spolupracovník ČT Thomas Kulidakis.

Běženci se shromažďují na turecko-řecké hranici
Zdroj: Huseyin Aldemir/Reuters

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis o posledním vývoji v Turecku mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Zdůraznil, že Atény nebudou tolerovat žádné pokusy o nelegální překročení hranic. Řecko podle něj nenese žádnou odpovědnost za tragické události v Sýrii a nehodlá nést následky rozhodnutí, která učinili jiní.

Bulharský premiér Bojko Borisov oznámil, že jeho země maximálně zostřuje bezpečnostní opatření na hranicích s Tureckem.

Události: Migranti zamířili z Turecka k hranicím Řecka (zdroj: ČT24)

Ankara možná tlačí na EU kvůli situaci v Idlibu

Turecká média ve čtvrtek informovala, že Ankara už nehodlá bránit migrantům, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Podle listu Sabah toto rozhodnutí přijala na mimořádném zasedání bezpečnostní rada státu, které předsedal prezident Erdogan.

Rada se sešla krátce poté, co při náletech v severosyrské provincii Idlib zahynulo nejméně 33 tureckých vojáků. Podle Ankary má letecké údery na svědomí syrský režim prezidenta Bašára Asada. Kvůli incidentu roste napětí mezi Ruskem a Tureckem.

Ve čtvrtek večer mluvčí vládní strany AKP uvedl, že Turecko již není schopno zadržovat uprchlíky, kteří chtějí odejít do Evropy. Zdůraznil zároveň, že turecká migrační politika se „nezměnila“.

Analytici tyto zprávy považují v první řadě za prostředek turecké vlády, jak vyvinout na partnery v EU nátlak a získat pomoc v krizi kolem Idlibu, píše agentura DPA. Úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) však uvedl, že od Turecka nedostal žádné informace ohledně jakékoliv změny přístupu k syrským uprchlíkům.

Stejně se vyjádřila i Evropská komise. „Z našeho pohledu společná dohoda stále platí a očekáváme, že Turecko nadále splní své závazky. Turecké úřady oficiálně potvrdily, že nedošlo k žádné změně oficiální politiky. Očekáváme, že tomu tak bude i nadále,“ zdůraznil mluvčí Evropské komise Peter Stano.

V Turecku nyní pobývají asi čtyři miliony migrantů, většinou Syřanů. Ankara v minulosti už několikrát hrozila, že jim přestane bránit v pohybu. Podle agentury AFP používala tyto hrozby jako páku na země Evropské unie, které mají v živé paměti migrační krizi z roku 2015.