Migrační kvóty jsou neúspěch, ke smíru v Evropě nepřispěly, řekla Merkelová

Angela Merkelová zpětně vidí rozhodnutí o kvótách na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie kriticky. Připouští, že prosazení kvót přes odpor několika zemí včetně Česka ke smíru v Evropě nepřispělo. Merkelová proto nyní mluví o možnosti flexibilní solidarity, citoval kancléřku magazín Spiegel. Kvóty jsou definitivně pasé, reagoval později na zprávu český designovaný premiér Andrej Babiš (ANO).

O kvótách na přerozdělování běženců rozhodli v září 2015 ministři vnitra unijních zemí. Návrh na jednorázové rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl, kteří se nacházeli v Itálii a v Řecku, nebyl schválen jednomyslně. Proti se postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zdrželo se Finsko.

Merkelová, která povinné kvóty dlouhodobě prosazovala, svou migrační politiku postupně mění. Nyní rozhodnutí o kvótách vnímá jako neúspěch, píše Spiegel. Ve středu na uzavřeném zasedání v Mnichově prý svým spolustraníkům řekla, že prosazení kvót většinovým hlasováním nepřispělo ke smíru v Evropě. „To musím při zpětném pohledu kriticky říci,“ nechala se slyšet.

Merkelová se také vyslovila pro rozvíjení systému takzvané flexibilní solidarity v migrační politice, což je přitom pojem, s nímž přišly země Visegrádu – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Flexibilní solidarita by podle nich měla rozhodování o konkrétních příspěvcích v migrační politice nechat na jednotlivých státech. Znamenala by také to, že země, které nechtějí přijímat běžence, by tak činit nemusely. Zase by ale třeba mohly výrazněji přispívat finančně nebo jinak.

Že takový systém v dohledné době vznikne, je ovšem velmi nejisté. Například Babiš odmítá, aby země, které nechtějí přijímat uprchlíky, tuto neochotu kompenzovaly finančně. „My to nechceme kompenzovat, proč bychom to kompenzovali příspěvkem,“ řekl začátkem měsíce.

Podle Babiše ze slov Merkelové jasně vyplývá, že kvóty jsou věcí minulosti. „Tady musí platit svrchovanost rozhodování národních států. Už dnes se na řešení migrační krize podílíme působením v místech, odkud běženci přicházejí, a to je teď největší úkol Evropy. Musíme zastavit uprchlickou vlnu mimo Evropu tak, aby už nevyplouvaly další lodě s migranty. A zároveň musíme vracet ty, kteří nedostali azyl, zpět domů a budeme jim pomáhat v místech, kde se narodili a kde žili,“ sdělil.

Také šéf sociální demokracie Jan Hamáček, který by měl v chystané vládě ANO a ČSSD řídit ministerstvo vnitra, znovu označil kvóty za chybu. Už minulá vláda se o tom snažila přesvědčit i Brusel. „Nyní i Angela Merkelová přehodnotila svůj názor. Čelit masivní nelegální migraci můžeme, ale jen společně – ne kvótami, ale lepší ochranou vnějších hranic a zahraniční pomocí,“ uvedl Hamáček na Twitteru.