Putin a Trump se prvně sejdou v Hamburku

Moskva předpokládá, že ruský prezident Vladimir Putin se poprvé setká se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem během červencového summitu zemí G20 v Hamburku. Řekl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Vycházím z toho, že se schůzka bude konat vzhledem k tomu, že oba prezidenti budou ve stejnou dobu ve stejném městě a ve stejné budově. Bylo by nesprávné, kdyby se nesešli,“ řekl Lavrov během tiskové konference po setkání se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem.

Šéfové ruské a německé diplomacie spolu podle agentury TASS měli jednat mimo jiné o konfliktu na Ukrajině, v Sýrii či o boji proti terorismu. Lavrov přitom vyjádřil naději, že USA nebudou vytvářet záminky pro další útok na syrské vládní jednotky.

„Pevně věřím, že USA tentokrát budou jednat v zájmu ochrany režimu nešíření chemických zbraní a nebudou vytvářet spekulace a záminky pro nové útoky na syrské vládní jednotky, které bojují proti terorismu,“ řekl ruský ministr.

Reagoval tak na údajné informace o chystaném dalším chemickém útoku v Sýrii, kterými Washington prý disponuje. Bílý dům v úterý před takovým činem syrského prezidenta varoval.

Gabriel se proti Lavrovovým výrokům ohradil a prohlásil, že jeho ruský partner by neměl bagatelizovat Asadovu vládu jako mírumilovný režim. „Prezident Asad stojí v čele režimu, který je schopen poslat tisíce lidí do mučírny,“ prohlásil šéf německé diplomacie.

Sigmar Gabriel a Sergej Lavrov
Zdroj: Thomas Imo/ČTK/DPA

Lavrov: Odlišné názory nesmí bránit spolupráci

Lavrov na tiskové konferenci ujistil, že Moskva zůstává otevřena dialogu se Západem, a to i přesto, že Rusko čelí obviňování z vměšování do dění na Ukrajině, v USA i na Blízkém východě. Odlišné názory nesmějí bránit spolupráci, dodal ministr. K té vyzval jak západní politiky, tak vojenské experty NATO, které kritizoval za neochotu komunikovat. „Skutečnost, že kolegové z NATO odcházejí od rozhovoru, naznačuje, že moc dobře chápou poměr sil v Evropě,“ dodal Lavrov.

Sigmar Gabriel vyzval Západ i Rusko, aby usilovaly o snížení světových výdajů za zbraně a aby se zaměřily na boj proti novému závodu ve zbrojení. Dodal také, že 4500 vojáků NATO v Pobaltí nepředstavují pro Rusko hrozbu.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny a Kyjeva by podle Gabriela měli prodloužit příměří vyhlášené před několika dny po dobu žní. To by mohlo připravit cestu pro politické řešení konfliktu, dodal Gabriel.