První mexickou prezidentku čeká nelehký mandát, dědí obrovský rozpočtový deficit

Horizont ČT24: Mexiko má první prezidentku v historii (zdroj: ČT24)

Do funkce mexické prezidentky nastoupila Claudia Sheinbaumová, která v červnových volbách zvítězila s historicky nejvyšším výsledkem přesahujícím šedesát procent hlasů. Ve svém inauguračním projevu prohlásila, že bude vládnout v linii svého předchůdce Andrése Manuela Lópeze Obradora. Uklidnila také zahraniční investory a odmítla kritiku nové justiční reformy. Její mandát má skončit v roce 2030. Zvolena může být jen jednou.

Dvaašedesátiletá vědkyně a bývalá starostka hlavního města přebírá zemi s řadou bezprostředních problémů, mezi něž patří především přetrvávající vysoká míra násilí, nepříliš výkonná ekonomika a hurikánem poničené letovisko Acapulco.

Choreografie celé inaugurace se zhlížela v bohatých dějinách státu, kde se španělský vliv mísí s kulturou původních obyvatel. Prezidentce byl předáno třásněmi ozdobené žezlo, domorodý symbol moci.

V inauguračním slibu sdělila, že bude pokračovat v linii svého předchůdce Lópeze Obradora. Ten nastoupil do úřadu před šesti lety s heslem: „Pro dobro všech, především chudých“ a slibem historické změny oproti neoliberální hospodářské politice svých předchůdců. Prezidentka slibuje kontinuitu včetně větší podpory nemajetných a posílení vnitřní bezpečnosti.

Levicová prezidentka uklidňuje investory

Hlavní poselství jejího projevu se týkalo ekonomiky. „Cena benzinu, nafty, elektřiny a místního plynu nebude stoupat nad rámec inflace,“ slíbila.

Po svém předchůdci ale zdědí obrovský rozpočtový deficit, nedokončené stavební projekty a rostoucí výdaje na sociální programy, což by mohlo způsobit pád finančních trhů.

Právě státní zásahy, rozhazovačnost a zadluženost mexického státu je jádrem problému. Sheinbaumová jako stoupenkyně levicového smýšlení, proto hned nasadila jiný tón a ve svém projevu adresovala problematiku investic. „Budeme podporovat veřejné investice i soukromé investice. Jasně říkám, buďte bez obav, investice domácích akcionářů i těch z ciziny zůstanou v bezpečí.“

Její největší obavou je pravděpodobně možnost vítězství Donalda Trumpa v amerických listopadových prezidentských volbách, napsala agentura AP. Trump už totiž slíbil, že uvalí stoprocentní cla na vozidla vyrobená v Mexiku. Pravděpodobně by tím porušil stávající obchodní dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou.

Existují i další oblasti, ve kterých by Trump, jakožto možný americký prezident, mohl Sheinbaumové ztížit život, jedná se především o migraci. Trump hrozí masivní deportací migrantů, kteří se z Mexika dostávají na území USA.

Obhajoba kritizované justiční reformy

Ve středečním inauguračním projevu prezidentka odmítla kritiku nedávno schválené reformy justice, ta mimo jiné zavádí přímou volbu soudců. Schválena byla v rekordním čase zhruba dvou týdnů, připomněl deník El País. Proces provázely bouřlivé demonstrace.

Kritici se obávají, že oslabí právní stát a povede k politizaci soudců. Například americký velvyslanec Ken Salazar ji označil za „ohrožení demokracie“, za což si vysloužil kritiku od bývalého prezidenta Lópeze Obradora, který mu vzkázal, aby se „naučil respektovat svrchovanost Mexika“.

Mnozí také vyjadřují obavy, že soudnictví nebude nezávislé, což odradí zahraniční investory. Podle Sheinbaumové naopak reforma posílí demokracii. „Kdo rozhodne? Bude to lid,“ uvedla.

Podle reformy by měli Mexičané volit už příští rok více než šestnáct set soudců, včetně členů nejvyššího soudu.