Potíže jamboree s vedrem a organizací pokračují. Některé výpravy odjíždějí

Dalších 132 účastníků celosvětového setkání skautů v Jižní Koreji muselo být v sobotu ošetřeno kvůli zdravotním problémům způsobeným extrémním horkem. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jamboree v průběhu neděle opouštěli další členové britské a americké skautské asociace, které oznámily, že se z akce kvůli vedru a podmínkám na místě stáhnou.

Setkání, na něž se vypravilo kolem 40 tisíc účastníků z více než 150 zemí, včetně 413 lidí z Česka, se od začátku potýká s horkým počasím a se špatnou organizací.

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) v sobotu kvůli nedostatku stinných míst, nedostatečnému zásobování vodou a potravinami a nepostačujícímu hygienickému zázemí vyzvala Jižní Koreu, aby jamboree pořádané v lokalitě Semangum na západním pobřeží země přerušila.

Pokračujeme dál, rozhodl Soul

Soul se ale rozhodl v akci, která je plánována do 12. srpna, pokračovat a slíbil zlepšení podmínek.

Zatímco některé výpravy ze setkání odjíždějí, skauti a skautky z ČR zatím podle sobotního vyjádření mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí.

Vysoké teploty trápí účastníky akce

Kvůli horku v neděli organizátoři zrušili chystaný koncert K-popu a přeložili ho na předposlední večer celé akce. Jihokorejský ministr vnitra I Sang-min uvedl, že organizátoři jamboree „akceptovali obavy ohledně bezpečnosti“ účastníků. Na místě, kde se akce koná, teploty během neděle přesahovaly 33 stupňů Celsia. V minulých dnech to bylo dokonce mezi 35 a 38 stupni Celsia.

Asijská země zažívá léto, které patří k nejteplejším za poslední roky. Od středy zdravotníci ošetřili kvůli potížím způsobeným horkem stovky účastníků akce. Jihokorejská vláda a organizátoři jamboree uvedli, že zdraví účastníků je jejich prioritou, a na místo poslali více cisteren, klimatizovaných buněk a zdravotníků.