Polsko se zbavuje chytrých drog. Zabily čtyři lidi

Varšava - Polsko vyhlásilo válku takzvaným „chytrým drogám“ obsahujícím látky podobné amfetaminu. Policie dnes v polské Lodži zadržela „krále“ trhu s těmito drogami. Policie navíc bez varování uzavřela stovky obchodů, kde se látky legálně prodávaly. V minulých dnech totiž po jejich požití zemřeli čtyři mladí lidé a desítky dalších skončily v nemocnicích. Obchodníci obcházejí zákon tím, že tyto psychotropní drogy nenabízejí ke spotřebě, ale jako sběratelskou raritu nebo jako hnojiva.

Psychotropní syntetické látky jsou levné a především snadno dostupné náhražky drog, které jsou velmi oblíbené u studentů. Omamné látky vyvolávají euforii a uvolnění, současně ale zrychlují puls a vedou k vysokým horečkám. „Látky působí podobně jako drogy typu amfetamin anebo kokain,“ říká Ryszard Feldman z Centra toxikologie ve Varšavě. Dají se dokonce legálně koupit. Producenti totiž nabízejí tabletky jako sběratelské kuriozity, které nejsou určené ke spotřebě, nebo se drogy prodávají jako hnojiva. 

Odborníci na drogovou problematiku ale upozorňují, že jsou tyto látky velmi nebezpečné. Zákazník vlastně vůbec neví, co kupuje. Polská média tvrdí, že do povzbuzujících směsí se míchá kdeco, prý i jed na krysy. Po požití chytrých drog už v Polsku zemřeli 4 lidé. Vláda proto říká dost. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Premiér Donald Tusk zahájil tažení proti dealerům chytrých drog. „Nesmilujeme se nad nikým, kdo mladé lidi vede do návykového pekla,“ prohlásil. Policie proto uzavřela stovky obchodů, kde se drogy prodávaly. Zadržela také Dawida Bratka, majitele jedné z největších sítí obchodů s těmito látkami. 

On ale tvrdí, že nedělá nic nelegálního. Chce proto od státu žádat odškodnění. „Nevzdáme se bez boje, máme obrovské finanční ztráty, proto se budeme domáhat odškodnění od státu,“ říká Bratko. 

Vláda proto bude usilovat o nové zákony, které by chytré drogy vymýtily. Navrhuje zákaz výroby a prodeje výrobků, které obsahují psychotropní látky. Za porušení zákona by hrozila pokuta od 20 tisíc do milionu zlotých (až 6 milionů korun). Několikaleté vězení má hrozit těm, kteří by chytré drogy prodávali dětem a mládeži.

  • V Polsku se legálně prodávají tzv. chytré drogy obsahující látky podobné amfetaminu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200205.jpg
  • V Polsku se legálně prodávají tzv. chytré drogy obsahující látky podobné amfetaminu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200204.jpg