Polsko a Maďarsko evakuovaly své občany z Izraele. Česko má takový krok jako zálohu

Tisková konference Lipavského před odletem do Ománu (zdroj: ČT24)

Maďarsko v noci na pondělí evakuovalo 215 lidí z Izraele, který o víkendu napadli teroristé z palestinského Hamásu. Evakuaci svých občanů již zahájilo i Polsko, první letadlo přibližně se 130 lidmi přistálo ve Varšavě ráno. České velvyslanectví v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky Čechů. Úřad je v kontaktu s partnery v Evropské unii a navzájem se informují o případných letech. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v kontaktu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), s variantou samostatného repatriačního letu do Česka počítají jako se záložní.

„V cestovatelském systému Drozd je aktuálně 165 Čechů – počet od neděle poklesl, v podvečer jich byly necelé dvě stovky. Čechům se tak daří odlétat zpět komerčními lety,“ konstatoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Kvůli současnému dění v Izraeli letecké společnosti po celém světě zrušily a průběžně ruší desítky letů do izraelských měst, což platilo i pro spoje mezi Prahou a Tel Avivem.

„Jsme v kontaktu s partnery v Evropské unii a navzájem se informujeme o případných evakuačních letech,“ poznamenal Drake. „Naši ambasádu v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky lidí.“ 

Ministr zahraničí Lipavský na tiskovém brífinku doplnil, že jeho resort stále neregistruje po útocích palestinských radikálů žádné oběti mezi českými občany. Varianta samostatného repatriačního letu se prozatím jeví jako záložní. „Průběžně to vyhodnocujeme, komunikujeme s konkrétními lidmi, ta možnost vždycky existuje, ale nechci to v tuto chvíli blíže konkretizovat,“ dodal Lipavský. 

Šéf tuzemské diplomacie se zároveň domnívá, že řada členských států Evropské unie bude chtít otevřít debatu o financování programů EU v Palestině. „Minimálně na projekty v Gaze se EU bude muset podívat,“ zdůraznil.

Česká velvyslankyně v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová uvedla, že izraelské či turecké aerolinky nadále létají. „Ministerstvo zahraničí nás upozorňovalo, že letiště zůstává otevřeno a spoje jsou možné. V tuhle chvíli doporučujeme občanům, kteří potřebují odletět, aby si hledali náhradní spoje, eventuálně může ambasáda pomoci,“ poznamenala.

Slovensko vyšle vládní letecký speciál k evakuaci ve středu

Slovensko podle oznámení svého ministerstva zahraničí vyšle vládní letecký speciál k evakuaci svých občanů z Izraele ve středu. Slovenská ambasáda je v kontaktu s početnou skupinou občanů a připravuje seznam cestujících. Přednost při repatriaci dostanou zranitelné osoby.

„Připomínáme, že resort diplomacie nadále doporučuje velmi důkladně zvážit potřebu cestování do Izraele. V současnosti to rozhodně není vhodná destinace na pouť, turistiku či dovolenou,“ oznámilo slovenské ministerstvo zahraničí. Za nezodpovědný označilo postup některých cestovních kanceláří, které podle něj nadále plánují uskutečnit zájezdy do Izraele.

Maďarsko v noci na pondělí evakuovalo 215 občanů z Izraele. Bulharsko už v neděli odvezlo leteckým speciálem 90 lidí a evakuaci svých občanů zahájilo i Polsko. 

„První lidé evakuovaní z Izraele jsou již v Polsku. Chtěl bych poděkovat (našim) vojákům za efektivní provedení operace. Jste nejlepší,“ napsal na sociální síti X polský ministr obrany Mariusz Blaszczak po přistání prvního evakuačního letu.

Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares prohlásil, že útok Hamásu na Izrael z pásma Gazy lze považovat za „terorismus“. Dodal, že jeho úřad pomůže španělským občanům, kteří se nacházejí v Izraeli a chtějí se vrátit do Španělska.

Dolanský o reakci Británie na vývoj situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Britská vláda uvedla, že aktualizovala své cestovní doporučení pro Izrael a okupovaná palestinská území a nedoporučuje žádné cesty do těchto míst, kromě nezbytně nutných. Občanům, kteří se nacházejí v Izraeli či Pásmu Gazy, doporučila, aby se registrovali, a mohli tak dostávat důležité informace.

Cestovní kanceláře umožní změnu termínu nebo vrátí peníze

Na situaci v Izraeli reagují i české cestovní kanceláře (CK). Lidem, kteří tam měli odletět, nabídnou změnu termínu, destinace nebo vrácení peněz. V místě konfliktu aktuálně žádné klienty nemají, informovali zástupci CK, které oslovila ČTK.

Češi se podle nich ptají na bezpečnostní situaci i v zemích sousedících s Izraelem, jako je Jordánsko nebo Egypt. Zástupci CK doplnili, že obliba Izraele jako turistické destinace v poslední době rostla, ročně tam odcestovaly tisíce klientů.

České CK podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže zrušily zájezdy do Izraele na několik týdnů. V rozhovoru pro Českou televizi doplnil, že je s tuzemskými CK v Izraeli asi padesát Čechů. Všichni, kdo chtěli, už ze země podle něj odletěli. „Zbylí chtějí v dovolené pokračovat, protože mají v plánu i návštěvu Egypta nebo Jordánska,“ dodal Papež.

Co se letecké dopravy týče, několik mezinárodních dopravců už pozastavilo lety do Tel Avivu a uvedlo, že před jejich obnovením čekají na zlepšení bezpečnostních podmínek – jde například o maďarskou společnost Wizz Air, německou Lufthansu nebo americké aerolinky. Stejný krok podnikla také jediná čínská letecká společnost, která létá mezi Čínou a Izraelem.

Teroristé z Pásma Gazy zabili od soboty více než sedm set Izraelců a desítky jich unesli. Smrtonosný útok přiměl Izrael k odvetným úderům na palestinskou enklávu Gaza, při nichž dosud zahynulo více než čtyři sta lidí. Boje na izraelském území, kam teroristé pronikli, i odvetné údery na Pásmo Gazy v pondělí třetím dnem pokračují.