„Palestina ještě není stát.“ Česko se chce zastat Izraele u soudu v Haagu

Události: Česká podpora Izraele (zdroj: ČT24)

Česko poskytlo Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) právní expertizu na podporu Izraele. Informaci izraelských listů Haarec a Times of Israel již potvrdila česká diplomacie. Podle ministerstva zahraničí Palestina zatím nemůže být považována za plnohodnotný stát, a tudíž není v jurisdikci soudu zabývat se možnými válečnými zločiny spáchanými na Západním břehu Jordánu nebo v Gaze. Stejně jako Česko bude ve věci podle izraelských médií postupovat Německo a možná také Rakousko.

Palestinci si dělají nárok na celý Východní Jeruzalém i Západní břeh Jordánu a pokračující izraelskou kontrolu nad těmito územími označují za válečné zločiny. Prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová v prosinci oznámila, že zahájí vyšetřování. Podle ní existuje podezření, že válečné zločiny páchá jak izraelská armáda, tak Hamas a další ozbrojené palestinské skupiny.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tehdy v reakci zdůraznil, že ICC má jurisdikci jen v případech, které předkládají svrchované státy. Palestinský stát však podle něj nikdy neexistoval. Právě v tomto duchu se chce židovského státu zastat u soudu Praha.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) již podal žádost, aby se Česko mohlo stát „přítelem soudu“ (amicus curiae), a to ve prospěch Izraele. Taková osoba, skupina, organizace nebo stát sice není stranou sporu, ale dobrovolně nabídne soudu informaci o svém právním nebo jiném pohledu na projednávaný případ. „Přátelé soudu“ mají možnost přihlásit se k případu do tohoto pátku.

„Z třicetiletého hlediska obnovených československo-izraelských, později česko-izraelských vztahů tohle patří k nejzásadnějším konkrétním ukázkám česko-izraelské aliance. Je to skutečně významná právní a diplomatická pomoc,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Podle něj jde hlavně o procedurální pomoc v přípravné fázi procesu. „Posudek bude použit jako argument pro to, aby řízení vůbec nezačínalo a soud se palestinskou žalobou vůbec nezabýval,“ vysvětlil Borek.

Borek: Česko není aktérem sporu, vyjádří pouze svůj právní názor (zdroj: ČT24)

Palestina zatím nesplnila všechna kritéria, míní Česko

Podle české diplomacie je třeba otázku palestinské státnosti posuzovat „v souladu s obecným mezinárodním právem“. V žádosti je zmíněna úmluva o právech a povinnostech států z Montevidea z roku 1933, podle níž stát musí mít stálou populaci, jasně definované území a vládu a musí být schopen navazovat vztahy s ostatními státy.

„Dlouhodobým stanoviskem České republiky je, že Palestina dosud nesplnila všechna kritéria státnosti podle mezinárodního práva,“ uvádí se v dokumentu.

I když Praha podporuje snahu Palestinců o nezávislost, skutečnost, že Palestinu nelze považovat za stát, vyvolává „pochybnosti“ ohledně jurisdikce ICC nad Západním břehem Jordánu a Gazou, uzavírá dokument podle Times of Israel.

Petříček dále v žádosti zdůrazňuje, že Praha „plně respektuje a věří v nezávislost ICC“ a „nestranný“ rozhodovací proces.

Izraelské ministerstvo zahraničí záležitost ve čtvrtek nekomentovalo, podle diplomatických zdrojů Haarecu ale Izrael tento krok sám podněcoval a rozhodnutí Česka vítá.

Zda případ spadá pod jurisdikci ICC, bude předběžně řešit tříčlenný senát ICC, který vyzval „Palestinu, Izrael a oběti“, aby se písemně vyjádřily do 16. března, stejně jako případní „přátelé soudu“.

Ondřej Veselý a Marek Benda o podpoře Izraele (zdroj: ČT24)

Po boku Německa

Stejně jako Česko chce Izrael podpořit i Berlín, uvádějí izraelská média. Německo je toho názoru, že jenom státy se mohou připojit k římskému statutu, a Palestinu neřadí na seznam zemí, které se k ICC připojily. Palestina podle něj nemá oprávnění mít u soudu svého zástupce a využívat řízení soudu. The Times of Israel navíc píše, že se očekává, že k Česku a Německu se připojí rovněž Rakousko.

ICC vznikl v roce 2002 a sídlo má v nizozemském Haagu. Je to první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny spáchané na území 123 zemí, které k němu přistoupily. ČR zakládací smlouvu o ICC ratifikovala v roce 2009.

Palestinská samospráva k soudu přistoupila v roce 2015, což je podle prokurátorky ICC Bensoudaové dostačující k tomu, aby se soud mohl zabývat možnými válečnými zločiny na jejím území. Izrael se naopak k ICC nikdy nepřipojil.