Padělané doklady a další „fígle“. Tak údajně Rusko pašuje kradené ukrajinské obilí

Události: Rusko nejspíš vyváží z Ukrajiny kradené obilí (zdroj: ČT24)

Už v červnu investigace České televize ukázala, že na palubě ruské lodi Michail Nenašev se zřejmě nacházelo obilí ukradené Ruskem na Ukrajině, které odtud bylo vyvezeno pryč. Nyní se s novými důkazy připojují i další světová média. Vše nasvědčuje tomu, že celý „pašerácký“ systém je velice propracovaný.

„Jsou odvážní lidé, kteří dokázali vyfotit právě tuto loď, jak je v Sevastopolu nakládána obilím,“ řekl na konci června analytik námořní dopravy Yörük Isik.

Teď se přidaly agentura AP a televize PBS. Využily satelitních snímků i lodní radiokomunikace. Dokládají cesty lodě Michail Nenašev mezi Krymem a Tureckem. Tam se podařilo tajně natočit vykládku velkého množství obilí.

Vše je součástí propracovaného systému. Loď patří ruské žoldnéřské firmě. Obilí se do Turecka dostává přes přístaviště, které patří ruskému miliardáři blízkému Vladimiru Putinovi. „Všichni obchodníci jsou velmi nervózní, protože mohou nevědomky podpořit Rusko nákupem obilí,“ doplňuje nyní další analytik námořní dopravy Amin Daniel.

Ve velkém

Novináři také mají v rukou údajně zfalšované doklady o původu obilí. „Falšování dokladů je v souladu s tím, co dělaly Irán nebo Venezuela. A myslím, že totéž dělá Rusko,“ doplnil Daniel. Pokud je to pravda, pak se vše odehrává ve velkém.

Ukrajinské obilí totiž vyváží z okupovaných oblastí podle AP a PBS přes třicet lodí. Hodnota ukradené suroviny už podle odhadů přesáhla v přepočtu deset miliard korun. „Jde o porušení čtvrté Ženevské konvence o zákonech okupace,“ upozorňuje právník David Crane.

Na všem má Rusko spolupracovat s vládou, jejíž špičky už podezření z válečných zločinů čelí –⁠ s režimem Bašára Asada v Sýrii.