O stíhačky F-16 žádá Ukrajina dál marně. Polsko ale v nejbližších dnech pošle další tanky

Události: Rok od ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Není důvod dodat Ukrajině stíhačky F-16, řekl americký prezident Joe Biden s odvoláním na stanovisko ozbrojených sil. V rozhovoru pro televizi ABC Biden uvedl, že Spojené státy dodávají Ukrajině dostatek jiných zbraní, které jí podle něj stačí k dosažení územních zisků. Náměstek polského ministra obrany Pawel Jabloński řekl agentuře PAP, že na Ukrajinu by měly v nejbližší době přijít další tanky postoupené Polskem.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek řekl, že od jeho země zatím obdržela Ukrajina čtyři tanky Leopard 2 a další stroje budou následovat. Náměstek ministra obrany Jabloński upřesnil, že další dodávka se uskuteční v nejbližší době. „Doufáme, že to bude velmi brzy, že je to spíše otázka dnů než týdnů,“ řekl.

Celkem plánuje Polsko poslat do země, která se již rok a den brání ruské válečné agresi, čtrnáct leopardů, ale v příštích dnech zřejmě Ukrajina obdrží několik tanků PT-91 Twardy, což je modernizovaná licenčně vyráběná polská verze sovětských T-72.

Dodávku F-16 Biden vyloučil

V nejbližších dnech, ale ani týdnech naopak nemůže Kyjev očekávat, že by obdržel moderní západní stíhačky. Americký prezident Biden odmítl, že by připadala v úvahu dodávka amerických stíhaček F-16. „Prozatím to vylučuji,“ prohlásil s tím, že Ukrajina „nyní letouny F-16 nepotřebuje“.

Podle Bidena američtí vojáci poukazují, že neexistuje důvod, proč Kyjevu tento typ zbraní dodat. Poznamenal, že se v budoucnosti ukáže, jaké budou potřeby ukrajinské armády.

Ukrajina tvrdí, že západní leteckou techniku potřebuje. Hovořit se o tom začalo koncem ledna, o dodávkách se zmínil například mluvčí ukrajinského letectva v rozhovoru pro El Pais. Ten hovořil výslovně o F-16 s tím, že alternativou by mohly být i stroje Rafale francouzské výroby či švédské gripeny.

Také ukrajinský vojenský pilot, který létá pod přezdívkou Džus, řekl v rozhovoru pro Českou televizi, že stávající migy nestačí. Ve srovnání s americkými letouny prý čistě jako stroje obstojí, jako zbraně už ale nikoliv. „Chápeme, že je to velmi drahé a technicky složité, všechen servis, obsluha, logistika a tak dále. Ale jedna letka, to je minimum. Právě teď je to naprosté minimum,“ řekl letec.

Biden je nicméně přesvědčen, že Spojené státy poskytují Ukrajině dost zbraní potřebných pro ofenzivu v jarních a letních měsících. „Potřebuje tanky, dělostřelectvo, protivzdušnou ochranu, a to včetně dalšího HIMARS,“ řekl. V pátek Bílý dům oznámil, že Spojené státy poskytnou Kyjevu další vojenskou pomoc v hodnotě dvou miliard dolarů.

USA odmítají čínský návrh na příměří

Americký prezident také v rozhovoru pro ABC odmítl čínský dvanáctibodový návrh na příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, který Peking představil v pátek v den ročního výročí začátku války. „Neviděl jsem v plánu nic, co by nasvědčovalo tomu, že obsahuje něco, co by bylo prospěšné někomu jinému než Rusku,“ podotkl. Upozornil, že „Putin tomu tleská, tak jak by to mohlo být dobré?“

Biden také Čínu varoval před dodávkami vojenské techniky Rusku s tím, že by jí pak hrozily ze strany Washingtonu tvrdé sankce. „Nepředpokládám, a zatím jsme to ani neviděli, větší iniciativu Číny v dodávkách zbraní Rusku,“ uvedl Biden.

Dvanáctibodový dokument vypracovaný čínskou diplomacií odmítl i Kyjev s tím, že by jen válku zmrazil. Moskva ho naopak považuje za spíše vyvážený.

Unijní sankce

Evropská unie v sobotu oficiálně schválila desátý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho vpádu na Ukrajinu. Nová opatření zasáhnou banky, export technologií využitelných pro vojenské účely nebo vývoz ruských surovin. Rozšíří se také sankční seznam, na nějž přibyde 121 jmen jednotlivců a organizací, pro které platí omezení nakládat s majetkem a zákaz cest do Unie.

Kromě toho EU přijala další sankce i vůči ruské žoldnéřské Wagnerově skupině, které se týkají jedenácti jednotlivců a sedmi subjektů. Jsou mezi nimi i dva velitelé žoldnéřů, kteří se podíleli na bojích u východoukrajinského Soledaru, nebo velitel jednotek v Mali. 

„Budeme dál zvyšovat tlak na Rusko – a budeme to dělat tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ uvedl v prohlášení šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Máme teď k dispozici vůbec nejdalekosáhlejší sankce, které pomáhají ztenčit válečný arzenál Ruska a těžce dopadají na jeho ekonomiku,“ napsala na Twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijetí sankcí přivítal, zároveň vyzval k dalšímu zvyšování tlaku na Rusko.