Novým britským premiérem bude Rishi Sunak

Britská Konzervativní strana v pondělí potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové, uvedla stanice BBC. Sunak by podle ní měl také vystoupit s projevem před sídlem premiéra v Downing Street.

Sunak v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordauntová z klání odstoupila. V čele země Sunak nahradí Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců. Ve svém prvním veřejném projevu ve funkci slíbil, že bude Británii sloužit s pokorou a zásadově. Úvodem také Sunak vzdal hold končící premiérce Trussové.

„Británie je významnou zemí. Není ale pochyb o tom, že čelíme hlubokým ekonomickým problémům. Nyní potřebujeme stabilitu a jednotu. Mojí prioritou bude překonat výzvy, kterým čelíme, a budovat lepší a bohatší budoucnost pro naše děti a vnoučata,“ uvedl Sunak ve svém jen asi minutovém projevu. Svoji řeč neuzavřel poděkováním, všimla si britská média.

Důrazem na integritu a pokoru se Sunak snaží distancovat od své role ve vládě Borise Johnsona, soudí list The Guardian. Johnson na svoji funkci rezignoval letos v červenci poté, co měsíce odolával tlaku veřejnosti, která jej za nedostatek integrity kritizovala kvůli četným politickým skandálům. Sunakovo rozhodnutí z vlády odejít přitom v červenci bylo jedním z klíčových momentů Johnsonova pádu. 

V čele země Sunak nahradí Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela strany. Trussová se v době své šestitýdenní vlády stala nejméně populární britskou premiérkou a Konzervativní strana se podle serveru Politico v předvolebních průzkumech propadla z 31 na 21 procent.

  • Sunak se narodil 12. května 1980 v Southamptonu, po prarodičích má původ v indickém Paňdžábu. Jeho rodiče se do Británie přistěhovali v šedesátých letech z Afriky. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě, pracoval v bankovním sektoru a ve finančnictví. 
  • Je ženatý a má dvě děti. 
  • Poslancem britského parlamentu je Sunak od května 2015 a jeho popularita od té doby strmě rostla. Podle dřívějšího průzkumu agentury YouGov byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 nejoblíbenějším politikem konzervativců. Během skandálu s večírky na Downing Street začátkem letošního roku byl zmiňován jako možný nástupce premiéra Borise Johnsona. Pak ale vyšlo najevo, že jeho manželka neplatila v Británii daň ze zahraničních příjmů a Sunakova oblíbenost opět klesla. 
  • Sunak byl od února 2020 ministrem financí v kabinetu Borise Johnsona. Letos 5. července oznámil rezignaci na vládní post v návaznosti na kauzu Johnsonova jmenování Chrise Pinchera do vnitrostranické funkce i přesto, že Johnson věděl o jeho podezření ze sexuálního obtěžování.
  • Sunak je podle britských médií také jedním z nejbohatších britských poslanců. V letech 2001 až 2004 byl analytikem v investiční bance Goldman Sachs a později partnerem ve dvou výnosných hedgeových fondech, kde nashromáždil značné jmění. Hodnota jeho majetku společně s majetkem jeho ženy se nyní odhaduje na 730 milionů liber, což je zhruba dvojnásobek odhadovaného jmění krále Karla III. a Camilly, královny manželky.

Odmítnutí nových voleb

Sunak zhruba o půl čtvrté SELČ předstoupil před členy výboru s neveřejným proslovem, v němž podle britských médií za své základní priority označil stabilizaci britského hospodářství a splnění slibů, které konzervativci dali voličům v roce 2019. Odmítl údajně také možnost nových voleb, po nichž volá britská opozice. 

O sestavení vlády nyní nového šéfa konzervativců požádá král Karel III., podle britských médií by tak panovník mohl učinit už v úterý. Rezignaci Trussové přijme panovník, který je nyní na cestě do Londýna, během pondělí nebo v úterý.

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,“ uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordauntová. Podle BBC nebo listu The Telegraph měla Mordauntová v tu dobu přes 96 hlasů, na potřebných 100 ale nedosáhla. Přesto, když zhruba o půl hodiny později vstoupila do místnosti, kde se sešel konzervativní výbor, přivítalo ji bouřlivé bouchání pěstmi o stoly – tradiční gesto souhlasu konzervativců.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří tomu, že nastupující britský premiér Rishi Sunak bude v nové pozici úspěšný, a těší se na pokračování „excelentní spolupráce“ České republiky a Británie, uvedl v pondělí na Twitteru.

Také předseda Evropské rady Charles Michel pogratuloval Sunakovi. Michel byl mezi prvními gratulanty navzdory stále napjatým vztahům mezi Evropskou unií a Británií od jejího odchodu ze sedmadvacítky na počátku roku 2020. „Gratuluji Rishimu Sunakovi, že se stal britským premiérem. Spolupráce je jedinou cestou, jak čelit společným výzvám… a klíčem k jejich překonání je zajištění stability,“ napsal Michel na Twitteru.

Rishi Sunak, který byl v roce 2015 poprvé zvolen do parlamentu, se stal nejmladším britským premiérem za posledních více než dvě stě let. Jeho úkolem bude provést zemi hospodářskou krizí a rostoucím hněvem některých voličů. 

Marek Bičan z Fakulty sociálních studií MU o výběru nového premiéra Velké Británie (zdroj: ČT24)

Kritika britské opozice

Vrchní představitelé třech největších britských opozičních stran ve svých prohlášeních ovšem vyzvali k vyhlášení předčasných voleb a zvolení Rishiho Sunaka vůdcem Konzervativní strany a budoucím britským premiérem kritizovali. „Konzervativní poslanci nedali hlas britským občanům a uvedli dalšího premiéra, který je mimo realitu a nemá žádný plán na nápravu škod,“ řekl stanici BBC šéf Liberálních demokratů Ed Davey a dodal: „Jediný způsob, jak tenhle chaos ukončit, je vyhlásit předčasné volby.“

Ve stejném duchu se vyjádřila i místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová, podle které Sunak nemá „žádný mandát, žádné odpovědi a žádné nápady“. „Pro tohle nikdo nehlasoval,“ napsala Raynerová na svůj Twitter.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová Sunakovi ve svém prohlášení pogratulovala ke zvolení a uvedla, že s novým premiérem bude spolupracovat a budovat konstruktivní vztah nehledě na politické rozdíly.

„Co se týče politického programu, navrhuji okamžitě vyhlásit předčasné volby. (Sunak) by také neměl přijít s dalším kolem daňových škrtů. Naše veřejné služby by to neunesly,“ napsala Sturgeonová a dodala, že v otázce skotské nezávislosti se její pohled nezměnil: „Stává se dalším premiérem, který (ve Skotsku) nemá žádný mandát. Kdybychom měli šanci, bezpochyby bychom si ho nezvolili,“ uvedla předsedkyně SNP.

Libra posílila

Finanční trhy uklidnilo, že novým britským premiérem bude Rishi Sunak. Libra, která se vůči dolaru minulý měsíc propadla na minimum, posiluje, vzhůru zamířily i britské akcie. Vládní náklady na půjčky zůstávají nižší.

Když končící premiérka Trussová zveřejnila své ekonomické plány, propadla se libra na rekordní minimum vůči dolaru a náklady na vládní půjčky prudce vzrostly. Investory vyděsilo, když bývalý ministr financí Kwasi Kwarteng slíbil výrazné snížení daní, aniž by řekl, čím výpadek příjmů hodlá nahradit. Právě Sunak před takovým krokem v létě, kdy se ucházel o post šéfa Konzervativní strany, varoval.

Johnson nakonec nekandidoval

Mordauntová patrně doufala, že se na její stranu přidají příznivci bývalého premiéra Borise Johnsona, který v neděli i přes relativně vysokou podporu oznámil, že kandidovat do čela konzervativců nebude.

Podporu Sunakovi vyjádřili současný ministr zahraničí James Cleverly nebo bývalá ministryně vnitra Priti Patelová, kteří dříve podpořili Johnsona.

Souboj o křeslo premiéra se v Británii rozhořel minulý týden, kdy na post rezignovala Liz Trussová. Do funkce nastoupila teprve na začátku září, a její mandát v čele vlády tak bude nejkratší v britské historii.

O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi, rozhodovali konzervativní poslanci.