Němci kvůli tragédii na Loveparade vyšetřují 16 lidí

Berlín - Státní zastupitelství v Duisburgu vyšetřuje kvůli loňskému neštěstí na taneční party Loveparade šestnáct lidí. Kvůli smrti 21 návštěvníků Loveparade v tlačenici podezírá úředníky radnice, pracovníky organizátorské firmy a policie ze zabití z nedbalosti a ze zranění z nedbalosti. Starosta Duisburgu Adolf Sauerland ani organizátor akce Rainer Schaller, kterým byla přičítána hlavní odpovědnost za tragédii, mezi vyšetřovanými ale nejsou.

Vyšetřování se týká 11 úředníků města, čtyř zaměstnanců organizátorské firmy a jednoho policisty. „Stanovení počátečního podezření nutně neznamená, že se obvinění budou muset zodpovídat před soudem,“ uvedlo státní zastupitelství. Teprve další vyšetřování podle něj ukáže, zda a proti kterým podezřelým bude vzneseno obvinění. Dosud bylo vyšetřování vedeno proti neznámému pachateli.

Tragédie se odehrála loni 24. července v tlačenici v tunelu, který tisíce účastníků přiváděl do dějiště technoparty, uzavřeného areálu někdejšího nákladního nádraží. V nastalé panice bylo ušlapáno 21 lidí a další stovky osob byly zraněny.

Město, policie i organizátor čelili od počátku obvinění pozůstalých a veřejnosti, že podcenili rozsah akce a nedostatečně ji zabezpečili. Všechny tři subjekty ale své pochybení odmítly a vinu přehazovaly na druhé. Starosta Sauerland kvůli tragédii čelil výzvám ke svému odstoupení. Hlasování v městské radě ale ustál.