Nebráníme jen naše domovy a zemi, ale i hodnoty. Bojujeme také za vás, vzkázal starosta Kyjeva

Interview ČT24: starosta Kyjeva Vitalij Klyčko (zdroj: ČT24)

Uplynul rok od začátku velké ruské invaze na Ukrajinu. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko v Interview ČT24 vzpomínal na její začátek a své prvotní pocity. Bylo pro něj šokující, jak rychle Rusové tehdy postupovali. „Chystali jsme se na pouliční boje,“ prozradil. Překvapivé v pozitivním slova smyslu také bylo velké odhodlání lidí bojovat za svou zemi. Celý svět nyní podle něj vidí skutečnou povahu ruské invaze. Připomněl, že jde o výzvu pro všechny. „My teď nebráníme jen naše domovy a zemi. Bráníme hodnoty. Bráníme vás všechny,“ zdůraznil. Pokud se podle něj Ukrajina vzdá, mohou být na řadě další země. Rozhovor s ním vedl Michal Kubal.

„Večer 24. února už byla bitva v Hostomelu – to je satelitní město, řekněme nějakých patnáct kilometrů od mé kanceláře v Kyjevě. (…) Ruské síly tam pokoušely přistát s vojenskými letadly plnými vojáků, kteří měli táhnout na Kyjev,“ vzpomíná starosta hlavního města Ukrajiny. Následujícího dne už Rusové stáli na okraji Kyjeva, připomněl. Všichni podle něj byli překvapeni, jak rychle ruské síly na hlavní město postupovaly. „To byl pro nás šok.“

„V tu chvíli jsme se chystali na pouliční boje. Byla to divná chvíle. A my jsme byli zodpovědni za služby i civilní obranu. Rozhodli jsme se na čtyřiadvacet hodin vyhlásit zákaz vycházení, rozhodli jsme se vybudovat civilní obranu a rozdat zbraně každému, kdo se na této obraně bude podílet,“ prozradil Klyčko.

To byl podle něj ten nejtěžší okamžik. Ukrajinci netušili, jak se situace bude dále vyvíjet. „Chystali jsme se na nejhorší scénář. (…) V naší budově jsme měli ve všech oknech pytle s pískem, bylo to velmi zvláštní,“ popsal. „Neměli jsme žádné instrukce, co dělat, vše jsme dělali intuitivně,“ uvedl.

Na úprk z Kyjeva Klyčko nepomýšlel

Na záchranu vlastního života a opuštění Kyjeva prý Klyčko nepomýšlel. „Já jsem zodpovědný za život svých občanů,“ zdůraznil. Podle něj tak svým způsobem vyslal vzkaz ostatním, aby také zůstali a bojovali. „Hodně času jsem strávil tím, že jsem komunikoval a dával lidem instrukce, co mají dělat. (…) Takže ano, bylo důležité předávat ty správné vzkazy ve správnou chvíli. A připravit se na invazi,“ doplnil.

První dny invaze byly pro každého plné nervozity, podotkl starosta Kyjeva. Naději, že v ulicích hlavního města se nakonec bojovat nebude, dostal prý až během druhého týdne války. „V tom prvním jsme byli všichni v šoku. Dostávali jsme informace z Běloruska, z Černobylu. Z druhé strany přicházely zprávy z Černihivu – to je město východně od nás – že Rusové rychle postupují na Brovary,“ přiznal.

„Kontrola nad městy byla důležitá. A my chápeme, že Kyjev má symbolické postavení. Je to srdce země. A ubránit ho bylo důležitým signálem pro zbytek země,“ upozornil. „Dovedete si představit, co by způsobila informace, že hlavní město padlo? To by mohlo demoralizovat další města, úplně každého,“ soudí.

Odhodlání lidí bojovat překonalo očekávání

Muži i ženy prý tehdy čekali celý den a celou noc na to, aby se mohli chopit zbraně. „V tu chvíli jsem byl hrdý na to, že jsem součástí Ukrajiny. Nestáli ve frontě na evakuaci – ale rozhodli se, že zůstanou v Kyjevě a budou bránit domy a rodiny. (…) Nebyli nervózní, už byli připraveni bojovat. A přijít o život, když bude potřeba.“

Klyčko připomněl také příběhy civilistů, kteří přišli o střechu nad hlavou. Kyjev jim prý nabídl, že je evakuuje. „Ale oni řekli, že potřebují zbraně. Šokovalo mě to. Byli to civilisté, ale byli velmi naštvaní a rozhodnutí bojovat,“ sdělil.

„Všichni odborníci světa nám dávali pár dní, možná pár týdnů, protože věděli, že stojíme proti jedné z nejsilnějších armád světa. Proti ruské armádě, která má spoustu vojáků, ty nejlepší zbraně. Ale my už naši zemi bráníme celý rok.“ V boji podle něj není nejdůležitější uniforma a zbraň, ale vůle a duch. „A ještě jednou posílám vzkaz našim koaličním přátelům: dejte nám stíhačky a další zbraně,“ naléhá Klyčko.

Klyčko: Ze strany Ruska jde o terorismus

Celý svět podle Klyčka nyní vidí skutečnou povahu ruské invaze. „Rusové už zabili tolik civilistů, zničili mnoha lidem životy. Dovedete si to představit? Před několika týdny jsem byl u frontové linie na východě Ukrajiny. Jedete celé hodiny a vidíte zničená města a vesnice. (…) Nezapomínejme, že za každým oknem byla rodina, která je právě teď bez domova,“ upozornil. Skoro deset milionů Ukrajinců muselo uprchnout ze země a další miliony se dočasně přestěhovaly na jiná místa na Ukrajině, připomněl také.

„Viděli jsme hrozné fotografie z Buči, Irpině, Hostomelu. Rusové tam zabili náctileté, ženy a staré lidi. Toto je pravá tvář takzvané speciální operace. Žádná speciální operace to není – je to terorismus,“ prohlásil.

Klyčko je rád, že lidé vidí, že nejde jen o výzvu pro Ukrajinu, ale pro celý svět. „Velmi důležité je, že přibývá lidí, kteří to chápou. My teď nebráníme jen naše domovy a zemi. Bráníme hodnoty. Bráníme vás všechny,“ zdůraznil.

„Putin se ukazuje v médiích a ke všem mluví, jako by mu dřív patřili. Mluví k nim jako k bývalé části Sovětského svazu. A Česká republika dříve byla součástí sovětského světa. Tato bezcitná válka začala, protože my Ukrajinci chceme žít v demokratické, evropské zemi. Chceme být součástí evropské rodiny – tak jako Česká republika,“ vysvětlil.

Klyčko také spojencům poděkoval za pomoc. „Nechci si stěžovat. Chci opravdu poděkovat všem, kteří Ukrajině pomáhají, ale někdy pomoc opravdu přichází příliš pomalu,“ soudí. „Za ten čas platíme nejvyšší cenu. Bolestivou cenu – životy našich lidí. Proto je důležité Ukrajinu podporovat. Když podporujete Ukrajinu, pomáháte i sami sobě,“ uzavřel s tím, že pokud se Ukrajina vzdá, mohou být na řadě další země, a to i Česká republika.