Musíme obnovit své odhodlání. Ukrajina potřebuje munici, vyzval Fiala a další evropští lídři

Šéfové vlád pěti zemí Evropské unie, včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS), v otevřeném dopise vyzvali k další podpoře Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání plnohodnotné ruské invazi. Evropa by se podle nich neměla vzdát a měla by ještě zdvojnásobit společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil pětici evropských lídrů vděčnost. Nutnost dodávek munice pro Ukrajinu zdůraznil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který oznámil, že členské státy Evropské unie dohromady vyčleňují na vojenskou podporu Ukrajiny v letošním roce nejméně 21 miliard eur.

„Pokud mají ukrajinští vojáci pokračovat v boji, potřebují ohromné množství munice. A dodávky zbraní a střeliva od členských států EU jsou důležitější než kdy dřív,“ píše se v dopise, který zveřejnil list Financial Times a pod kterým jsou podepsáni německý kancléř Olaf Scholz, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, estonská premiérka Kaja Kallasová a předseda nizozemské vlády Mark Rutte.

Politici v dopise připouští, že se Unii nepodaří splnit její cíl z loňska, kdy se zavázala, že Ukrajině do března letošního roku dodá milion kusů dělostřelecké munice. „Na začátku loňského roku se EU zavázala k ambicióznímu cíli dodat Ukrajině jeden milion dělostřeleckých nábojů do konce března 2024. Tvrdá pravda je, že tohoto cíle jsme nedosáhli,“ píše se v dopise. „Svého slibu se ale nemůžeme vzdát,“ dodávají ve společném vyjádření.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po středečním jednání s ministry obrany unijních států oznámil, že EU dodala Ukrajině od loňského března asi 330 tisíc kusů dělostřelecké munice. Do března by podle něj měl údaj narůst asi o dvě stě tisíc, a Unie se tak dostane na přibližně 52 procent svého cíle. Milion nábojů poskytne Ukrajincům do konce roku, uvedl Borrell s odkazem na plánované dodávky.

Musíme obnovit své odhodlání, píše se v dopise

Tiskové oddělení Úřadu vlády k dopisu pěti předsedů vlád uvedlo: „Pan premiér se dohodl s dalšími představiteli států na společném znění dopisu, který má za cíl i nadále podporovat vyzbrojování Ukrajiny a být příspěvkem do diskuse před čtvrtečním jednáním Evropské rady.“

Evropská unie a její členské státy byly podle pětice unijních politiků silnými zastánci Ukrajiny již od začátku ruské invaze. „A s hmatatelným úspěchem: Rusko nedokázalo ve válce, kterou zahájilo, dosáhnout žádného ze svých cílů. Naše úsilí nesmí uvadnout,“ stojí v dopise.

„Musíme obnovit své odhodlání a zdvojnásobit své úsilí, abychom zajistili trvalou podporu (Ukrajiny) tak dlouho, jak to bude potřeba. Urgentně je potřeba poskytnout munici a zbraňové systémy, včetně houfnic, tanků, bezpilotních letounů a protivzdušné obrany,“ stojí dále v dopise. To vše se musí uskutečnit nyní, protože na bitevním poli se navýšení těchto dodávek odrazí až v příštím roce, dodává pětice šéfů vlád. I proto musí EU najít způsob, jak dodávku slíbené dělostřelecké munice na Ukrajinu urychlit.

„Naše schopnost i nadále podporovat ukrajinskou obranu, během zimy i v dalším období, je rozhodující. Jde o naši společnou evropskou bezpečnost a pro statečné ženy a muže v ukrajinských bezpečnostních složkách je to otázka života a smrti,“ uvádí dopis.

V textu se píše, že EU a její členské státy musí obnovit své úsilí a navýšit vojenskou podporu Kyjevu. Jde o tak velké břemeno, že je potřeba, aby „všechny státy udělaly pro podporu Ukrajiny“ vše, co je v jejich silách. A musí jít o „společné úsilí“, zdůrazňuje dopis. Jen díky dlouhodobé vojenské podpoře „bude Ukrajina schopna uspět v obraně proti ruské agresi“, dodávají signatáři, včetně českého premiéra.

Ukrajinský prezident Zelenskyj později na platformě X vyjádřil v reakci na otevřený dopis pětici evropských lídrů vděčnost.

„Jsem vděčný lídrům Česka..., Dánska..., Estonska..., Německa... a Nizozemska za jejich neochvějnou podporu Ukrajiny a jejich včasnou výzvu ve Financial Times ke společnému úsilí vyzbrojit Ukrajinu v zájmu celé Evropy,“ napsal na sociální síti Zelenskyj, který v textu označil účty jednotlivých šéfů vlád. „Společně porazíme nevyprovokovanou ruskou agresi a obnovíme mír na Ukrajině a v Evropě,“ dodal prezident.

Borrell: EU pošle tento rok Kyjevu vojenskou pomoc za 21 miliard eur

To, že Ukrajina, potřebuje více munice, zdůraznil ve středu i šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Musíme ukázat, že náš jasný závazek vůči Ukrajině zůstává a pokračuje,“ řekl a dodal, že je důležité vyjasnit situaci a „vědět, kde jsme nyní, kde budeme v březnu a do konce roku“.

Po jednání s ministry obrany unijních států oznámil, že členské státy Evropské unie dohromady vyčleňují na vojenskou podporu Ukrajiny v letošním roce nejméně 21 miliard eur (přes 520 miliard korun) a stupňují tak dodávky vybavení pro zemi napadenou Ruskem.

Podporou Ukrajiny se budou zabývat také šéfové států a vlád Evropské unie, kteří se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu. Podle návrhu textu závěrů zopakují své odhodlání nadále poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc.

Hlavním tématem čtvrtečního jednání nicméně bude návrh na zvýšení unijního rozpočtu na období 2024 až 2027, včetně uvolnění dalších 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) na finanční pomoc Ukrajině. Lídři se k tomuto bodu vrátí poté, co na prosincovém jednání zablokoval zvýšení rozpočtu maďarský premiér Viktor Orbán. Není přitom vyloučené, že se tento scénář zopakuje.