EU nezvládne dodat Ukrajině do března milion kusů munice, jak slíbila, oznámil Pistorius

Evropské unii se nepodaří splnit plán dodat Ukrajině do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice. V Bruselu to řekl německý ministr obrany Boris Pistorius při příchodu na jednání se svými kolegy z ostatních členských zemí EU. O tom, že EU plán nesplní, už dříve informovala agentura Bloomberg a potvrdil to i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

EU letos v březnu původně přislíbila, že Ukrajině během dvanácti měsíců dodá milion kusů munice. Část měla poskytnout ze svých zásob a část pro Ukrajinu pořídit cestou společných nákupů a zvýšením průmyslových kapacit. Již před časem se ale začínaly objevovat zprávy, že dosud bylo dodáno jen asi tři sta tisíc kusů a že se cíl nejspíš nepodaří splnit.

Německý ministr obrany nyní ale zdůraznil, že členské státy EU se i nadále snaží spolupracovat s průmyslem, aby byla výroba munice navýšena.

„Musíme zjistit, jak na tom jednotlivé členské země jsou,“ řekl k dodávkám munice šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Úterní schůzka by podle něj měla sloužit k celkovému vyhodnocení situace a zjištění, jak a zda je možné podporu Ukrajině navýšit.

Schůzka ministrů začíná snídaní s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Jejím tématem má být ochrana kritické infrastruktury NATO v reakci na říjnové poškození plynovodu, který spojuje Finsko a Estonsko.

Ministři by ale s šéfem NATO měli debatovat také právě o další podpoře Ukrajiny. „Boje pokračují, situace na bojišti je obtížná, je potřeba posílit naši podporu, nemůžeme nechat vyhrát prezidenta Putina,“ řekl šéf NATO Jens Stoltenberg. 

Kuleba: Příčinou je stav obranného průmyslu a byrokracie

Jak napsala nedávno agentura Bloomberg, dodávky od Evropské unie jsou zásadní pro to, aby Ukrajina dokázala co do množství munice držet tempo s Ruskem. Podle agentury totiž někteří experti odhadují, že Rusko dokáže v příštím roce vyprodukovat dva miliony nábojů. Moskva kromě toho podle Bílého domu dostává dodávky munice od Severní Koreje.

Právě v reakci na zprávu agentury Bloomberg, podle které EU informovala členské státy, že závazek poskytnout Ukrajině milion dělostřeleckých nábojů do března 2024 pravděpodobně nebude splněn, potvrdil nedodržení plánu i šéf ukrajinské diplomacie Kuleba.

„Bohužel, Bloomberg mluví pravdu,“ řekl podle webu Ukrajinska pravda ukrajinský ministr a dodal, že příčinou problému není nedostatek politické vůle v EU, ale „žalostný stav obranného průmyslu“ a také „spousta nesynchronizovaných věcí, spousta byrokracie“.

„Evropská unie pracuje na nápravě těchto problémů, a proto jsem v Berlíně vyzval Evropskou unii, aby vytvořila koherentní politiku v oblasti obranného průmyslu,“ zdůraznil Kuleba s tím, že EU již začala podnikat určité kroky k nápravě situace.

Zpravodaj Obrovský k jednání ministrů obrany zemí Evropské unie (zdroj: ČT24)

Média: Spojenci navrhují Kyjevu jednání s Ruskem

V posledních dnech se v médiích objevily také informace o tom, že američtí i evropští představitelé před ukrajinskou vládou začínají zmiňovat otázku možných mírových jednání s Ruskem a nástin toho, čeho by se možná Ukrajina musela vzdát. Informovala o tom televizní stanice NBC News s odvoláním na dva vysoké americké představitele, jednoho současného a jednoho bývalého.

Některé z těchto velmi citlivých debat se měly uskutečnit již v říjnu v Bruselu při setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, tedy zástupců pěti desítek zemí, které dodávkami zbraní bránící se Kyjev podporují.

Podle amerických zdrojů NBC přišla taková diskuse v souvislosti s obavami amerických a evropských představitelů, že „válka dospěla do patové situace“, ani jedna strana nedělá velké pokroky na bojišti a rovněž schopnosti nadále poskytovat pomoc Ukrajině nejsou nekonečné.

Generální tajemník NATO na dotaz, co říká právě na tyto informace o možných mírových jednáních, reagoval slovy, že „je na Ukrajině, aby se rozhodla, jaké jsou pro ni přijatelné podmínky pro jednání a jaké jsou přijatelné podmínky pro jakoukoli dohodu“. „Zodpovědností spojenců z NATO je podporovat Ukrajinu, aby se mohla bránit,“ dodal.